Турция въведе нови мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19

Снимка: pixabay.com

В делнични дни се въвежда комендантски час всеки ден от 21.00 ч. до 05.00 ч. на следващия ден, а през уикендите – пълна забрана за излизане извън домовете с начален час 21.00 ч. в петък до 05.00 ч. в понеделник. Освободени от това задължение са: медицинският персонал и социалните работници, държавни служители на изборни длъжности, както и работещи лица, които могат да докажат с документи трудовата си заетост.

Хранителни магазини ще работят в събота и неделя с работно време от 10.00 ч. до 17.00 ч., като на гражданите ще бъде позволено да излизат за покупки от първа необходимост на пешеходно разстояние от домовете си.

В съботните и неделни дни пътуването със собствено МПС, както и ползването на автобусните линии за междуградски пътувания ще може да се осъществява единствено при доказана необходимост с издадено разрешение от МВР (чрез системите e-Application или ALO 199) или директно от областните/общинските управители.

Ресторантите и заведенията за бързо хранене и напитки ще предоставят услуги в рамките на времето от 10.00 ч. до 20.00 ч. само за доставка и покупка за вкъщи.
Ограничават се възможностите за придвижване на лица над 65 г. и под 20 годишна възраст, на които няма да се разрешава ползване на обществен транспорт.
В търговските центрове ще бъдат допускани само гражданите, притежаващи индивидуален електронен код („HES“ код). Същият се получава чрез регистрация в безплатно приложение на смартфон и се използва за проследяване на движението на гражданите и контрол на заболяването.

Преустановява се работата на СПА центрове, турски бани, сауни, масажни салони, басейни и увеселителни паркове.
Местните власти ще упражняват контрол на броя на хората, които могат да влизат в оживените улици и площади, чрез изискване за представяне на HES код.
Забраната за тютюнопушенето на оживени места продължава да действа, както и задължението за носене на маски на открито и закрито.
При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции.