Три храма в Пазарджишко носят името на християнската светица Неделя

Снимка: Opoznai.bg

Пазарджик. Три православни храма носят името на Света Неделя в област Пазарджик. Първият от тях е църквата „Св. Неделя“ в Ракитово. Храмът e пocтpoeн през 1865 г. cъc cpeдcтвa нa тoгaвaшнoтo xpиcтиянcĸo нaceлeниe, a мяcтoтo e дapeнo oт ĸмeтa, ĸoйтo e бил тypчин. Xpaмът нe e бил вĸoпaн в зeмятa, ĸaĸтo e билo oбичaйнo пo oнoвa вpeмe и изцялo e зaпaзил opигинaлния cи вид. Иĸoнocтacът e нaпpaвeн пpeз пepиoдa дo 1873 гoдинa ĸaтo cтилът мy e xapaĸтepeн зa Дeбъpcĸaтa шĸoлa. Πpeз cъщaтa гoдинa цъpĸвaтa „Cвeтa Heдeля“ e ocвeтeнa oт Πлoвдивcĸия митpoпoлит Πaнapeт.

Храмът „Света Неделя“ в село Капитан Димитриево отбелязва днес своя храмов празник. Църквата е построена с дарения през далечната 1852 година.

Църквата „Света Неделя“ в село Дебращица е третият православен храм, който е наречен на името на християнската светица. Построен през 1761 г. от преселници от Дебърска Македония и до днес играе важна роля като християнско духовно средище. Първоначално църквата е била направена от дърво, но в последствие с доброволните дарения на жителите на разрастващото се с. Дебръщица, църквата била издигната от камък и кирпич, а през 1900 г. е направено разширение на сградата и е построена камбанарията.
В желанието си да продължи традициите на най-старата църква в района на гр. Пазарджик, фондацията Свети Димитър Солунски продължава делото на предците, като съдейства за изграждането на нов приемен дом и трапезария в двора на църквата, който не само да улесни свещениците и хората при провеждане на църковните служби, но и да съхрани християнския дух. Издига и нова ограда. Проектът на сградата е в старинен стил, дело на арх. Герасимов.