Три православни храма в Пазарджишко носят името на Света Петка

Снимка: Opoznai.bg

Три са православните храмове на територията на област Пазарджик, които носят името на хриситянската светица Петка. Днес те отбелязват своя храмов празник.

  1. Църквата „Св. Петка“ в Пазарджик. През 1852г, след много труд и мъки, шепа българи от „Ени Махала“ – Нова Махала, в гр. Пазарджик построили малка еднокорабна църква с едно дървено кубе в средата на покрива. Размерите на храма били 10 метра широчина и 24 метра дължина, а с арките 15 метра на 24 метра. Храмът бил наречен „Света Петка“. Независимо, че е построен преди Освобождението, не е вкопан в земята и има едни Свети Престол. Инициаторите за построяването на храма, както и майсторът, който го е построил са неизвестни.
    Освещаването на храма е станало на 27.08.1853г. Иконостасът е без резба и е широк 8 метра, висок 4 метра. Майсторът и годината на направата му са неизвестни.
  2. Църквата „Св. Петка“ в Пещера. Църквата „Света Петка“ се намира в южния край на гр. Пещера, недалеч от часовниковата кула „Сахата“. Старинната църква е построена в периода 1690-1710г и е осветена от пловдивския митрополит Григорий Дамаскин вероятно през 1711г. Първоначалната църковна сграда е била значително по-малка и както сегашната, вкопана в земята (13 стъпки), съгласно изискванията на османската власт – „да не бъде по висока от феса на турчин яхнал кон“. Впоследствие към църквата е изграден манастирски метох (XIXв). През 1902г най-старата църква в Пещера изгаря, по неизвестно какви причини. Но не след дълго, през 1904г, храмът е въздигнат наново във вида, в който го виждаме днес. Осветен е на 22 май 1905г.
  3. Църквата „Св. Петка “ в село Лозен. Храмът е построен през 1895 г. Сградата е изписана с автентични икони, които са обновени и реставрирани от художничката Елена Цанкова от с. Лозен по случай стогодишнината през 1995 г.