Трима са задържани за измама в особено големи размери и съставяне на неистински документи

Публикуваме текста от МВР независимо, че не е от територията на областта, заради "иновативността" на схемата и с желанието информацията да стигне до повече хора

Снимка: Пресцентър МВР

Изключително изобретателна схема, нанесла вреди в размер на 3 млн. лева на НОИ, бе разкрита от служители на отдел “Икономическа полиция” при областната дирекция на МВР в Пловдив. В рамките на проведените множество процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив са събрани доказателства, че потърпевши от престъпната дейност са и физически лица, съобщи директорът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев.

Според разследващите, в основата на схемата е 62-годишна бивша служителка на НОИ, собственичка на фирма в сферата на пенсионните услуги. Престъпната дейност тя е осъществявала с помощта на дъщеря си и мъжа, с когото живее. Като частен консултант жената била упълномощавана от различни граждани да подготвя набора им от документи за пенсиониране. При недостиг на осигурителен стаж, тя взимала от клиентите, подлежащи на пенсия, пари на ръка с обещание да ги внесе от тяхно име в НОИ. След това изготвяла неистински документи, които били подавани в НОИ за получаване на пенсия, а парите на хората задържала за себе си.

Досега е доказано, че по тази схема са били ощетени 18 лица., които са загубили от 3000 до 15 000 лева, а предстои да се изясни дали има и още потърпевши. За изготвянето на неистинските документи тримата са използвали печати на фирми, които вече са прекратили дейността си и нямат архив. Подменяли и трудови книжки или попълвали нови, като тази дейност била извършвана не само в Пловдив, но и в други големи градове в страната.

Вчера извършителите са задържани, а при претърсвания на общо шест жилища в Пловдив са иззети множество неистински документи, печати на фирми, трудови книжки, досиета, около 8000 лева и други веществени доказателства, свързани с престъплението.

На тримата са повдигнати обвинения, за които законът предвижда затвор от 1 до 8 години и конфискация на имуществото. Очаква се прокуратурата да поиска налагане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”, съобщиха административният ръководител на Районна прокуратура Чавдар Грошев и наблюдаващият делото прокурор Димитър Пехливанов.