Трима лекари от МБАЛ-Пазарджик си поставиха трета доза ваксина COVID-19

Началникът на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик
д-р Мария Пишмишева е първият лекар в лечебното заведение, който днес си постави трета доза ваксина срещу COVID-19. След нея бустерна доза беше поставена и на хирурга д-р Милко Петров и началника на Отделението по урология д-р Пламен Крумов.
„Ваксинирах се отново с ваксината на BioNTech/Pfizer, защото препоръките на научната общност са такива, след като са минали 6, 8 до 10 месеца от първата ваксинация да бъде поставена трета доза. За едни тя се явява подсилваща доза, за хора с намален имунитет, или по-някакъв начин с недостатъчен имунен отговор, а за хора, които са имунокомпетентни и са в рискова група, това се явява бустерна доза. На тези, които се притесняват все още от ваксинацията срещу COVID-19 искам да кажа да вярват в науката. До тук е стигнала-ваксина. Всички доводи за неваксиниране са изключително несъстоятелни и напълно ненаучни. Трябва да се вярва на хората, които са посветили живота си на това. Ваксинирайте се! Така ще помогнете и на нас, за да има по-малко болни, по-малко тежко болни и по-малко починали“, заяви д-р Пишмишева след ваксинацията.
Тя съобщи, че в момента в Инфекциозно отделение се лекуват двама пациенти, които са били ваксинирани срещу COVID-19. При единият болестта протича по-леко, с ковид пневмония, но без дихателна недостатъчност. При другият болен заболяването протича тежко, но той се възстановява бавно, тъй като е с много придружаващи заболявания.
„Досега през живота си не съм избягвал нито една ваксинация. През последните пет години си доставям задължително през месец октомври и противогрипна ваксина. Не съм боледувал от пневмонии от няколко години. Страдам от автоимунно заболяване и съм над 68г, работя в рискова среда и затова реших да се имунизирам за трети път срещу COVID-19”, обясни решението си за поставяне на бустерна доза д-р Милко Петров. Той допълни, че през годините има направени ваксини и срещу Ку-треска, денга и холера. „Имам поставени всички ваксини, които се изискваха при пътуване до Африка и нямам никакви оплаквания от ваксинациите. Затова искам да кажа на хората да не се страхуват и от ваксините срещу коронавирус. Имунизацията е единственият и най-сигурен начин да защитим живота си срещу това заболяване.“, убеден е доктор Петров.
Личен пример даде и д-р Пламен Крумов, който е и сред лекарите, които ваксинират граждани и медици от месец февруари до момента. Той беше и от първите лекари в лечебното заведение, които се ваксинираха с първа доза в края на месец декември 2020г. Д-р Крумов също е убеден, че масовата ваксинация е единственият начин да се справим с пандемията.
Тримата медици бяха ваксинирани от д-р Борислав Церовски, който днес е дежурен в Специализирания имунизационен кабинет на МБАЛ-Пазарджик.
На този етап се допуска прилагането на реваксинация (бустерна доза) с иРНК ваксина (Comirnaty ) само при лица, които имат завършен ваксинационен курс, независимо от вида и наименованието на приложената ваксина срещу COVID-19.
Реваксинация или бустерна доза ще се поставя след не по-малко от 180 дни от прилагането на втора доза при двудозовите ваксини и първа – единствена доза при еднодозовите ваксини.