Традиционният събор на село Равногор е – жители и гости празнуват на параклиса „Св. Илия“

Традиционен летен събор в село Равногор се провежда днес. Празникът се провежда всяка година по Петровден, тъй като е посветен на светците Петър и Павел. Църквата в Равногор носи името на светиите Петръ и Павел.

Честванията ще започнат с водосвет за здраве, отслужен от местния свещеник Атанас Николов, а в  програмата са предвидени изпълнения на фолклорната група „Равногорски бисери“, гайдаря Стефан Янев, певеца Любомир Тетьов и оркестър „Оникс“.

От години на параклиса “Свети Илия” се събира на събор цялото село. Идват специално за случая живеещи в други населени места равногорци, както и много гости. Канят се изпълнители на родопски песни и гайдари.

В по-ново време на входа на селото е изграден голям стоманобетонен кръст, символ на християнската вяра на равногорци. На изток се намира параклис “Свети Илия”, на връх Света Елена се намира и параклис, носещ същото име, а на най-високия връх “Света Неделя” се намира оброчен камък. На съответните празници на всички параклиси и на “Света Неделя” се дава курбан за здраве. Село Равногор се намира в планински район. Непосредствено над селото се издига връх Света Неделя.

 

Село Равногор е разположено на 1362 м. надморска височина в Баташкият дял на Северозападните Родопи. Землището на Равногор е 92 хил. дка. С граници на североизток ­ с. Жребичко, югозапад ­ с. Нова махала, северозапад ­ гр. Брацигово. Това са част от земите на древните траки, свидетелство за което са многото тракийски гробници, една от които най-голямата куполна гробница в България с диаметър 5, 30 м.

Според изследвания, проведени през 1993-1994 г. от NASA, районът около Равногор в диаметър от 40 км е обявен за екологично най-чистия на Балканския полуостров. Изследванията са осъществени посредством сателитни снимки, направени от космическа сонда. Те са публикувани през 1994 г. в престижното американско списание “National Geographic”.