Тодор Попов: Ще продължим културните традиции, образованието трябва да отговаря на потребностите на живота и икономиката

Той отново спря вниманието си върху предвижданите привилегии за деца, които се занимават с извънкласни форми и имат постижения в учебния процес

Снимка: Момент от пресконференцията

За разлика от много общини през изминалите години ние запазихме почти всички културни институции, състави, групи и формации . Запазихме в пълен състав симфоничния си оркестър, театъра, ОДК, Младежкия дом, ансамбъл „Пазарджик“ и много, много други. Това каза  на втората си за предизборната кампания пресконференция кандидата за кмет Тодор Попов.  Той представи приоритета от програмата си  „Култура и образование“. През последните години никак не е малко направеното за тези два сектора, отбеляза Попов. Обновени са сградите на всички училища и детски градини, с изключение на две в квартал „Изток”. Пазарджик е може би единствената община, в която са построени нови сгради за читалища –  в Юнаците и Говедаре. Специално внимание бе отделено на възстановяването на Спортното училище след положените усилия и настойчивост, което за три години удвои приема на ученици.

Тодор Попов обяви и приоритетите си в сектора за следващия управленски мандат. Много се говори, но малко се е прави по въпроса за дуалното обучение, а ние се доказахме като иноватори, когато първи в страната въведохме фонд „Ин витро“, каза Попов и отбеляза, че резултатът от това са родените бебета. По думите му, необходимо е сътрудничество между структурите на МОН, Общината и бизнеса за успешната реализация на дуалното обучение. Към част от изучаваните специалности в пазарджишките училища няма никакъв интерес, те са отдавна остарели и завършващите ги нямат перспективи. А има нови специалности, към които трябва да бъдат насочени интересите на учениците. Не можем да бъдем безучастни към нивото и качеството на образованието, за да бъде то адекватно на потребностите на живота и икономиката, поясни Попов.

Ще продължи подкрепата за театъра, културните институции и всички самодейни състави на територията на общината. През следващия мандат се планира да бъдат ремонтирани сградите на бившия Куклен театър и Младежкия дом. В плановете на кандидата за нов мандат влиза и изграждане на малък летен амфитеатър в района на „Зоната на здравето“, където да се изнесе част от културната програма на града. Тодор Попов подчерта, че основната функция на тази част от града ще си остане спортуването, а очакванията са тя да се развива с построяването на пешеходния мост, който ще свързва зоната с парк остров „Свобода“. Попов обеща да продължи подпомагането на местните автори в издателската им дейност.

Кандидатът за кмет акцентира върху идеята си в Пазарджик да бъде създаден Информационен център – дигитален и стационарен, които да дават обобщена информация за всички културни събития в града. Ще продължи и проектът „Училище за родители и учители“, с който се цели повече съпричастност на родителите в образователния процес на децата им. За съжаление, много често в съвременното училище има разминавания между това, което говорят учителите и това, което родителите, коментира Попов.

Той отново спря вниманието си върху предвижданите привилегии за деца, които се занимават с извънкласни форми и имат постижения в учебния процес. Пазарджик ще е първата община, която ще представя ваучери за 100 – 150 лева, с които учениците ще могат да посещават изложби, кино, театър, да си купуват книги.

В края на представянето на политиките си в сектор „Култура и образование“, Тодор Попов съобщи, че вече има интерес от университетите в Пловдив и Варна за създаване на филиал, в който да обучават медицински специалисти. В този проект ще се включат и болници, които ще финансират процеса на образование, защото кризата с медицинските специалисти е много голяма и в здравните заведения процентът на специалистите в пенсионна възраст е огромен, коментира Попов.