Тодор Попов: Пазарджик е домакин на поредния силен турнир по тенис

„Радвам се, защото клуб „Фаворит“ организират и  провеждат вече седми турнир и то с награден фонд 15 хиляди долара – това е турнир от висок ранг за жени, което от своя страна е атестат за тяхната добра работа. Затова независимо от епидемиологичната обстановка съм тук, за да ги уважа с личното си присъствие. Горд съм с тяхната работа. Надявам се и съм убеден, че ще стане един добър турнир.“, каза кметът на общината Тодор Попов във втория ден от Международния турнир по тенис за жени.

„Пазарджик започва да свети и на тенис картата на България, и с всяка една година ние вдигаме нивото на турнирите. Досега те се провеждаха основно за деца и юноши, а вече започваме и за жени – и то от средно голям европейски ранг. Така че вървим в правилната посока. Надявам се, че след като приключи и обжалването за концесията, която „Фаворит“ спечелиха, те ще започнат да се развиват още по-мащабно, защото ще имат и съответната база за това.“ , категоричен е Тодор Попов.

В понеделник се проведоха квалификациите на Международния турнир по тенис за жени с награден фонд 15 000 долара на кортовете на ТК „Фаворит“ Пазарджик.

Девет българки започнаха директно от основната схема. Пет от тях се класираха по ранкинг. Това са Петя Аршинкова, Гергана Топалова, Ани Вангелова, Габриела Михайлова и Юлия Стаматова. С „уайлд кард“ в основната схема участват Денислава Глушкова, Далия Георгиева и Росина Куртева, Мартина Гледачева.

Днес първите си срещи в основната схема играят Петя Аршинкова, Ани Вангелова, Денислава Гушкова, Далия Георгиева и Росина Куртева.

 Ето резултатите от първите квалификационни мачове на българките:

Виктория Лазарова – Габриела Зарнеовану (Румъния) 6-1, 6-1

Мирела Шкумбова – Александра Йлене (Полша) 7-6(3), 6-3

Беатрис Спасова – Катрин Стефанова 6-1, 6-0

Никол Русева – Белослава Велева 2-6, 6-2, 10-7

Катерина Димитрова – Джузепина Мичио (Италия) 4-6, 6-2, 10-6

Дария Великова – Елена Ямшиди (Дания) 2-6, 1-6

Елена Тренчева – Аня Драшкович (Черна гора) 4-6, 5-7

Поставената под номер 3 Топалова стартира с успех срещу участващата с „уайлд кард“ своя сънародничка Мартина Гледачева с 6:4, 6:3, като във втория сет навакса изоставане от 1:3 и стигна до крайната победа със серия от пет поредни гейма.

Други две представителки на домакините отпаднаха на старта на основната схема.

Седмата поставена Юлия Стаматова загуби от белгийката София Костулас с 3:6, 2:6, а Габриела Михайлова допусна обрат срещу Никола Бржечкова (Чехия) и беше елиминирана след 6:4, 4:6, 1:6.

Три български тийнейджърки пък преодоляха квалификациите. 17-годишната Мирела Шкумбова спечели решаващата среща от пресявките срещу поставената под номер 2 Луцие Петружелова (Чехия) с 6:4, 2:6, 10-5. 16-годишната Катерина Димитрова надделя над шестата в предварителната схема София Милатова (Словакия) със 7:6, 6:4, а 17-годишната Лиа Каратанчева обърна сънародничката си Зиновия Ванева с 3:6, 6:4, 10-7.