Тодор Попов: Община Пазарджик започва изграждането на приют за животни

„Трябва да бъдем отговорни към животните, както към хората и изграждането на Приюта е стъпка в тази посока”

Община Пазарджик започва изграждането на приют за безстопанствени животни. За тази цел е сформирана експертна група, която до Нова година трябва да изготви доклад как и къде това би могло да бъде направено. Оглеждат се няколко парцела в града, и в близки до града села, извън територията на населените места. Предстои да бъде направен анализ къде е най-подходящо.“ Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов и посочи, че ще разчита на експертизата на „Четири лапи”, с които Общината си партнира и по отношение на зоологическата градина, както и на доброволците от РAW-Пазарджик, които години наред се грижат за бездомни животни в Пазарджик и региона и имат подобно съоръжение в село Мало Конаре.

През последните години в страната има изградени само два приюта – единият е в Троян и е с капацитет само за 21 кучета, а другият е в Павликени – за малко повече животни. Работната група от Пазарджик ще посети и двете места, ще се запознае с тяхното ноу-хау, ще изготви презентация как са се случили там нещата, като се има предвид, че за Пазарджик предвиждаме приютът да е по-голям – за около 100-150 животни“, каза Тодор Попов.

Предвидено е изграждането на приюта да започне догодина и в Общинския бюджет за следващата година, който трябва да бъде приет през февруари, да бъдат заложени необходимите параметри, числения състав и бюджета на това предприятие.

Надявам се до лятото на следващата година Пазарджик да има приют за безпризорни животни. По-мъдри хора от древността са казали, че който не обича животните, значи не обича и хората. Затова ние – аз и моят екип, а и по-голяма част от жителите на общината обичаме животните, но трябва да бъдем отговорни и към тях, не само към хората, и считам, че това е една стъпка в тази посока”, коментира още кметът на Пазарджик.