Тодор Попов: Децата в школите по волейбол и футбол се увеличиха многократно след успехите на представителните отбори

Трябва да развиваме талантите на младите хора в общината, коментира Тодор Попов и поясни колко важно е те да бъдат стимулирани чрез привилегии, които да получават семействата на спортуващите, включително данъчни, което е целта на разработваната система за социален рейтинг

Снимка: Момент от пресконференцията

Целта ни в областта на спорта е да  създадем шампионски манталитет на жителите на общината, всичко друго е инструмент, обобщи Тодор Попов на третата си пресконференция, която бе посветена на развитието на спорта и физическата активност.

Не е далече времето, когато Пазарджик ще стане най – спортният град в страната, прогнозира Попов, като съобщи, че през следващата година в града ще се проведат около 150 спортни събития, които ще бъдат следствие на избирането на Пазарджик за европейски град на спорта.

Пазарджишките спортисти са спечелили 1600 медала през миналата година от различни турнири и първенства, което е изключителен резултат за град с мащабите на нашия. Кандидатът за четвърти мандат увери, че ще продължи финансовото подпомагане на 36-те спортни клуба по новата методика на разпределение, базирана на  двата основни показателя – масовост и резултати.

Специално внимание в програмата е заложено на развитието на професионалния спорт. Проектите ни са дългосрочни и аз съм дал гаранция за това пред всички волейболисти, които избраха да продължат кариерата си в Пазарджик, съобщи кандидатът за кмет. „Защо мислите, че са тук, защо мислите, че Ники Митов е тук, провел съм с всеки от тях разговори, в които съм ги убедил, че имаме дългосрочни планове в тази насока“, сподели Попов и заяви, че това не е самоцел. След възраждането на представителните клубове и техните успехи се регистрира многократно увеличение на децата в школата по волейбол, а от 60 – децата, трениращи футбол, вече са над 400.

Очаква се до месец да завърши първият етап от ремонта на стадион „Георги Бенковски“, останалата част от необходимите ремонтни дейности ще се извърши през следващите две години.

Наясно сме, че за да постигнем исканите спортни резултати, ние ще трябва да продължим работата си по изграждане на спортна инфраструктура, коментира Попов. „Впечатляваща е гледката при влизането в Пазарджик от магистралата, когато виждаш стотиците деца, родители, треньори на новите игрища, трениращи дори на осветление”, сподели Тодор Попов.  Изградихме спортни площадки, мини игрища в почти всички училища и квартали, открити фитнеси и уреди са монтирани в междублоковите пространства. Настилките на част от тях вече са за подмяна от активната им употреба, но това може да носи само удоволетворение, добави Попов.

Предстои да бъде изградена спортна зала в Зоната на здравето, която ще стане много атрактивна, след построяването на пешеходния мост, който ще я свързва с парк остров „Свобода“. Общината и държавата ще финансират поравно изграждането на тренировъчен комплекс в Спортното училище.

Трябва да развиваме талантите на младите хора в общината, коментира Тодор Попов и поясни колко важно е те да бъдат стимулирани чрез привилегии, които да получават семействата на спортуващите, включително данъчни, което е целта на разработваната система за социален рейтинг.