Тодор Попов: Въпреки ограниченията и тази година организираме занимания за деца и ученици през лятната ваканция

Община Пазарджик и тази година предлага на малките си съграждани различни инициативи за времето на лятната ваканция, въпреки пандемичната обстановка. Поради продължаващото действие на мерките срещу разпространението на COVID-19 и препоръките на здравното министерство, дейностите за забавления на децата са организирани на открито, като се спазват стриктно здравните предписания.

И тази година, както всяко лято през последните години, Община Пазарджик организира и провежда летни занимания за децата и учениците през лятната ваканция. Наши партньори са отново Регионалният исторически музей, Етнографският музей, Библиотека „Никола Фурнаджиев“, Общински детски комплекс, които се включват с инициативите „Лято с музея“, „Лятна читалня“ и „Здравей лято!“. Освен това, на разположение на нашите съграждани са и занималнята в Острова и спортните съоръжения, които изграждаме всяка година в кварталите на Пазарджик.“, сподели кмета на общината Тодор Попов. „Въпреки необичаната обстановка, заради мерките срещу разпространението на COVID 19, за нас е важно да създадем приятна среда за лятната ваканция на децата и да подкрепим техните родители“, допълни кметът на Пазарджик.

С интерес, децата се включват в програмата на Регионалния исторически музей в Пазарджик – „Лято в музея“, където под ръководството на аниматори – служители на музея, малчуганите овладяват старинни техники за рисуване и работа с природни материали. Специалистите от пазарджишкия музей учат децата как се изработват цветя от салфетки и от царевична шума, весели гривнички от естествени материали, таралежи от шишарки и пластилин. Децата на Пазарджик вече провериха своите знания и умения в играта „Исторически дартс“ и изработиха собствен глинен съд на грънчарското колело. Заниманията се провеждат от 10.00 до 12.30 ч., но всяко занятие е с различна продължителност в рамките на този часови обхват. Всички необходими материали се осигуряват от Регионален исторически музей – Пазарджик. Цена за едно занимание е от символичния 1 лв. на ученик.

Лятната ваканционна „Здравей лято” се организира за шеста година и от Общински детски комплекс – Пазарджик. Програмата стартира на 1 юни 2020 година и ще продължи до 12 септември 2020 година, за да осигури на децата най-щастливото и забавно лято. Изготвена е така, че да съчетава образователни, културни и спортно-развлекателни занимания. Редуват се игри, забавления и преговор на наученото през необичайната учебна годината. Така на децата на Пазарджик се предоставя възможност да изживеят едно незабравимо лятно приключение сред уютна обстановка, излети в природата, запознаване с градските забележителности, под ръководството и със специалното отношение на квалифицирани и мотивирани преподаватели, за да бъде лятната ваканция освен интересна и полезна. В Общински детски комплекс, занимания са от 9.00 до 16.30 часа, всеки делничен ден.

До 15 септември, от 16 до 20 ч. в делничните дни, в парк-остров „Свобода” ще работи и Лятната читалня на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”. Читалнята „на открито” се провежда всяко лято от 2009 г. и се радва на все по-голяма популярност, особено сред младите хора. За мнозина, сред които родители и деца, читалнята се е превърнала в търсено място за отмора и прочит на заглавия от текущата преса, развлекателни и занимателни списания и книги със заглавия от фонда на почти всички отдели, свързани с туризма, със съкровищата и културно-историческото наследство на България. На читателите са на разположение регионални и национални вестници и интересни списания – „Ева”, „Биограф”, „Списание 8”, „Журнал за жената”, „National Geographic”.

Освен това, спортната площадка за фитнес на открито в Острова е изцяло подновена и се ползва безплатно. Подобни съоръжения Община Пазарджик изгради и в някои от кварталите на града. От миналата седмица са достъпни и всички спортни съоръжения на обновената Зона на здравето, които също се ползват безплатно.

Заниманията по програмата „Лято с музея“:

22 юли (сряда) Рибки от прежда и картон

23 юли (четвъртък) Весели гривнички от естествени материали

24 юли (петък) Таралежи от шишарки и пластилин

27 юли (понеделник) Пано от охлювени черупки

28 юли (вторник) Да превърнем орехчето в ябълка

29 юли (сряда) Играчки от щипки

30 юли (четвъртък) Орех-октопод

31 юли (петък) Совички от шишарки.