Тодор Попов: Вече имаме рекултивирано депо и престана тровенето на близките села

„Изграждането депа и инсталации за преработка на отпадъци не е лесно. Затова и никой преди нас не го е направил. Депото тук е изчерпало капацитета си отдавна. Само за няколко години срещу 31 млн. лв. това място от гола поляна с боклуци се превърна в модерно съоръжение.“, заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си на новата сепарираща и компостираща инсталация към депото за твърди битови отпадъци край Пазарджик. Той разгледа новото съоръжение заедно с кмета на общината Тодор Попов, министъра на околната среда и водите и министъра на здравеопазването.

„Този обект заедно с рекултивираното сметище на Пазарджик го даваме за пример в цялата страна“, заяви министър Емил Димитров.

„Преди две години това беше една гола поляна с горящи боклуци, а сега имаме сепарираща и компостираща инсталация,  която позволи до 30% сепариране и компостиране на отпадъка, което ще доведе до удължаване на живота на клетката за депониране на отпадъка, но освен това вече имаме рекултивирано депо и престана тровенето на близките села“, посочи кметът Тодор Попов.

Освен в Пазарджик площадки за сепариране на отпадъците има още в Септември и Белово. Инвестицията възлиза на близо 19 милиона лева, посочи още кметът Тодор Попов. Отделно за рекултивация на старото сметище са инвестирани 4 милиона лева благодарение на доброто партньорство на общината с Министерство на околната среда и водите, посочи още кметът на Пазарджик Тодор Попов.