Телефонните измамници вече ползват и възрастни хора за „мулета“

Свикнали сме възрастните хора да са жертви

Снимка: Архив

Телефонната измама започнала вчера, около 10.05 часа, когато на стационарен телефон в районната прокуратура на Варна, взет за домашен телефон, позвънил мъж, който се опитал да въведе в заблуда варненски прокурор. Използвал добре позната схема – представил се за лекар и поискал пари, необходими за пострадало в катастрофа момиче, на което при животоспасяващата операция били поставени златни пирони.

След множество уговорки, заплахи и искания да бъдат изтеглени всички налични пари от банковата сметка на жертвата, за които измамниците уж имали информация, се стигнало до предаване на сумата от 6830 лева. На място е задържана 80-годишната жена, която трябвало да прибере парите, хвърлени от терасата.

С постановление на Районна прокуратура – Варна тя е задържана за срок до 72 часа, след като срещу нея е било повдигнато обвинение за опит за телефонна измама.

До разкриването на поредната телефонна измама се е стигнало след изключителна координация и пълно взаимодействие между служителите на ОДМВР – Варна и районната прокуратура в града.