Таня Андреева в Пазарджик: Кражбите с парите на хората за здраве трябва да спрат

Снимка: Нова тв

Кражбите и злоупотребите с парите на хората за здраве трябва да спрат, заяви кандидатът за депутат от “Демократична България” д-р Таня Андреева на открита среща – дискусия в Пазарджик на тема “Профилактиката в детска възраст през погледа на родителя и на лекаря”.

“Половината от средствата за здравеопазване изтичат в неизвестни посоки и когато няма ефективен резултат и реално работеща съдебна система, то злоупотребите се мултиплицират”, каза тя.

Д-р Таня Андреева обсъди с майките в областта и недостига на педиатри в града, както и проблемаа с лекарската помощ за деца, които са извън своето местожителство.

“В 47-ото Народно събрание мой приоритет ще бъде осигуряването на достатъчно педиатри и медицински сестри. Без значение от местоположението, педиатърът да може безплатно да преглежда деца, а разходите да бъдат поети от Националната здравноосигурителна каса. Здравеопазването за децата трябва да е уредено,бързо, достъпно и неутежнено от бюрократични пречки”, добави тя.

“България е пред много тежка кадрова криза по отношение на медицински сестри, акушерки и други специалисти по здравни грижи. Ако спешно не осигурим адекватно заплащане, съвсем скоро няма да има кой да работи в болниците”, каза още тя.

Д-р Андреева изтъкна, че съвсем малки стъпки ни делят от това здравеопазването да поеме в правилната посока, а именно ефективно работещи регулатори в сферата. Тя посочи и дигитализацията на здравеопазването като средство за осветляване на процесите.

“Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Регионалната здравна инспекция трябва да започнат да работят така, че да не бъдат в полза на едни лечебни заведения и в ущърб на други. Освен това, ако има ефективно електронно здравеопазване и пълно електронно досие, всеки човек ще може да контролира какво се случва със здравето му”, допълни тя.