Празникът се организира от Регионален клуб “Родова памет”, гр. Батак, с подкрепата на Община Батак, Исторически музей – Батак и Народно читалище „4 май-1897“, гр. Батак.
Всички гости са поканени да облекат своите народни носии и да се хванат на традиционното хоро на Площада.
Повече за кухнята на района на град Батак (Баташки суджук (шуджук) и сок от червени боровинки (брусници), фасул с местен сорт цвекло и пита с пръжки, рецепта с шаран от язовира Батак) от CodeHealth TV
Вижте автентичните ястия от Батак и района – Домашни мекици (Фльонги),Брашненик, Качамак по Овчарски, Риба по Хайдушки, Апраци (Сарми), Пищель с капички, Васуль с кучань (Фасул с цвекло), Върлак чорба (Супа топчета), Зелник с тиква (Тиквеник), Зелник с Лапад от статията на PZDnes.com.
„Историческият музей в Батак е събрал най-популярните рецепти на местните домакини. Те са лесни и бързи за изпълнение, а както сами ще се убедите не е трудно да набавите и продуктите за тях. Планината не може да се похвали с щедростта и разточителността на полето, всичко тук се отглежда трудно, а заради климата – зимата е по-дълга за сметка на лятото, което си отива далеч преди астрономическата дата.
Въпреки това, ястията са вкусни и питателни. Хубаво е да ги пробвате, ако кулинарията е ваша страст.
Семейството е утвърждавало патриархалните традиции на родопчанина. Най-големият деликатес аламинут са били пържените яйца с масло, със сирене или извара. Батачанката е била гостоприемна. Всеки гост гощавала от сърце независимо какъв е – пътник, просяк или близък на семейството. Гостите се посрещали с „добре дошъл“. Баташката кухня е богата и разнообразна. В нея е вложено умението и майсторството на батачани“.