Съдът в Пазарджик отложи делото за убийството на Ангел Здравков, обвиняемият Никола Райчев се връща в ареста до 11 септември

Окръжният съд в Пазарджик отложи делото за убийството на Ангел Здравков заради неявяване на защитника на обвиняемия Никола Райчев адвокат Профиров. Тъй като това е единственият защитник на Райчев процесът не може да продължи през днешния ден.

В съдебна зала стана ясно, че адвокат Профиров не се явява по здравословни причини, за което е предоставил болничен лист. Съдът обаче констатира, че медицинският документ не кореспондира с изискванията на Закона за медицинската експертиза в чл. 18 ал. 2, където се казва, че при назначено амбулаторно лечение в домашни условия лицето е длъжно да се яви пред съда или да предостави Медицинско удостоверение от лекарска комисия, утвърдено от МЗ и министърът на правосъдието (ако заболяването не му позволява да се яви пред съда).

Такова удостоверение в рамките на днешното съдебно заседание не беше предоставено, което заплашва адвокат Профиров с глоба в размер до 1000 лева, наложена от съда. Съдия Кристиян Пунтева даде възможност на защитника да предостави Медицинско удостоверение на 11 септември 2024 година, за когато е насрочено следващото заседание.

В случай на основателна причина за неявяването на защитата на Никола Райчев на следващото съдебно заседание, ще му бъде назначен резервен защитник, който да го представлява по време на процеса. Процедурата изисква да се изпрати писмо до Адвокатска колегия -Пазарджик, от където да бъде предоставен такъв защитник. До директорът на затвора в Пазарджик също трябва да бъде изпратено уведомително писмо на кои дати обвиняемият Никола Райчев трябва да бъде доведен в съда.  За такива съдът определи: 09.10.2024, 06.11.2024, 04.12.2024 и 15.01.2025г от 9.30 часа.

За днешното заседание бяха редовно призовани и трима свидетели, които ще трябва да се явят на следващата назначена от съда дата за изслушване – 11 септември.

Пред сградата на съда в Пазарджик и днес имаше протестиращи с искане за справедлив процес и максимална присъда за убиеца на Ангел Здравков.