Съветниците не намериха общ език по конфликтно предложение

Според вносителите трябват промени, друга част от съветниците смятат, че подобни забрани вече съществуват

Снимка: Архив
Пазарджишките общински съветници така и не стигнаха до разбирателство по предложението на тримата общински съветници Атанас Шопов, Руди Синапов и Ангел Минков, които предложиха да се вземе решение за забрана разпространението на материали, анкети и текстове, в училищата, детските заведения, включително и в средствата за масова информация на текстове, съдържащи хомосексуална пропаганда.
Според техните опоненти подобни текстове се съдържат в две други наредби, тази за рекламната дейност на територията на общината и тази за обществения ред. Кметът Тодор Попов препоръча на младите си колеги да четат повече, преди да стават вносители на нормативни документи, защото Община Пазарджик има действащи забрани по това направление и тяхното предложение просто ги преповтаря. Той ги поздрави, обаче за това, че са стожери на християнския морал. Попов припомни за перипетията, които общинските съветници са имали при приемането на Наредбата за обществен ред преди десетина години, когато гей активисти от София се сблъскаха с ултраси от Пловдив на пл. Константин Величков.
Благо Солов изрази съмнение, че общинските съветници имат компетентност да ревизират решения, които се взимат от образователното министерство, а Благо Петров, който бе основен двигател за приемането на атакуваната от гей активисти наредба припомни за неудобствата, които са му причинени при приемането на текстовете от нея. Той припомни, че бе обиждан и заплашван. Червеният съветник Лазар Попов подчерта, че неговата партия е първата, която се е обявила против ратификацията на Истанбулската конвенция, но няма да подкрепи предложената забрана.
Вносителите така и не успяха да обяснят убедително различието между тяхното предложение и съществуващите текстове в двете наредби. Пред репортер на Ра1 не можаха да дадат и разумно обяснение как ще се процедира например при отразяване от медиите на събитие, което е организирано от гей активисти, дали това ще се смята за популяризиране на гей движение и съответно за хомосексуална пропаганда.