Съветниците гласуваха стипендията на студентката Мария Папазова

Детето е пълен сирак и отличник в Медицински университет - Пловдив

Снимка: Архив

Пазарджишките общински съветници днес взеха решение да отпуснат персонална стипендия на студентката от Медицински университет – Пловдив Мария Папазова. Първоначалното предложение стипендията да бъде в размер на 300 лева месечно бе коригирано и то стана 500 лева, както Ра1 писа. Предложението за това бе направено в залата от общинския съветник Румен Димитров, който се аргументира с факта, че момичето е пълен отличник, следва трудна специалност и заслужава по – голяма помощ. Тази промяна бе предложена и на заседанието на Постоянната комисия „Бюджет и финанси“. Кметът прие предложението с думите“ Познавам Мария, бил съм неин настойник, тя е добър пример за човек, който следва мечтите си“.

Мария Папазова е родена на 2 февруари 1999 година в Пазарджик. Майката Галина Папазова е починала на 27.11.2010 г, а бащата Тодор Папазов е починал на 19.09.2016 г. След смъртта на двамата родители за  Мария Папазова се грижи бабата по майчина линия – Мария Симонова.

Г-жа Симонова е вдовица. Дъщеря й е била единствено дете и след нейната смърт се премества да живее при зет си Тодор Папазов  и внучката си Мария Папазова в Пазарджик. Същата работи, като кондуктор към „Тролейбусен транспорт” с минимална заплата.

През месец октомври 2016 г. Органа по настойничество и попечителство при Община Пазарджик определя Мария Симонова за попечител на Мария Папазова. За заместник-попечител е определена Мария Якимова – приятелка на починалите родители.

Г-ца Папазова успешно завършва през месец май 2018 г. Езикова Гимназия „Б.Брехт” с интезивно изучаване на немски и втори английски език.

Тя полага успешно изпит по биология и химия и става студентка редовно обучение през 2018/2019г. в  Медицински университет  гр. Пловдив.