Съботен туризъм: Юндола – курортното планинско селце с най-много слънчеви дни в годината

Снимка: http://krasotatanabulgaria.blogspot.com/

Родопското село Юндола се намира на около 16 километра от Велинград. Името  идва от турската дума „юндол“, която означава буквално „пазар на вълна“. Селото е идеално за летен и зимен туризъм.  В района на курорта е пълно с иглолистни гори, които са подходящи за туристически преходи.

Приятният климат и чистият въздух са идеални за почивка. В курорта има хижи, станции и вили. Веднъж пристигнали в Юндола, ще се насладите на чистия въздух и красивата природа. Ще ви омае въздух изпълнен с мирис на бор и мащерка. Това е едно живописно и зелено място, подходящо за бягство от града и почивка през всички сезони. Не е за подминаване и пазара. В центъра са разположени дървени сергии, наредени с бурканчета с мед, сладка, боб, гъби, домашен кашкавал, сирене и масло. Може да похапнете месни специалитети в ресторанта.


На поляна в самия център на селището е параклисът „Света Петка“. Изграден с помощта на местното горско стопанство и дарители. Един от тези дарители е и туристически комплекс „Андела“, които са поставили камбаната на параклиса. Храмовият празник се чества на 14 октомври – Петковден. Красив, малък параклис, заобиколен от борове, застанали като стражи, който не бива да подминавате.
За Пашови скали се тръгва от параклиса „Св. Петка“. Върви се около 35 минути по пътека в посока юг. Районът на Пашови скали представлява открит терен, а самите скали са надвиснали над дълбокия дол на Люта река. От тях при ясно време се открива чудна панорама към част от Родопите, Рила и це­лия Пирин.
Това е лек преход, който е подходящ за всички възрасти и през всички сезони.
Източник: Оpoznai.bg