Съботен туризъм: Музеят на родопската теснолинейка – снимки, спомени и посоки

Домът-музей на родопската тесноленейка теснолинейката се намира на вече нефункциониращата в гара Цепина по направлянието Септември-Добринище.

Сградата е ремонтирана и възстановена изцяло с доброволен труд на над 20 души в продължение на две години. Музеят има за цел да популяризира стогодишната история на теснопътната жп линия и по този начин да привлича последователи към каузата за опазване на последната теснолинейка у нас.

В експозицията Ви очаква богата колекция от исторически снимки, проследяващи цялата 90-годишна история на построяването и експлоатацията на Родопската теснолинейка. Ще видите снимки от тежки строителни дейности, пищни тържества с участието на Н.В. Цар Борис III, кадри от златния период на линията с най-много и пълни влакове, както и от тежките години на разпад и унищожение.

Изложено е и автентично табло-разписание от 1985 година, когато през гарата са минавали по 31 влака на ден, включително за линията Пазарджик-Варвара, закрита през 2002 година. На втория етаж има зала, посветена изцяло на Пазарджишката теснолинейка.

Някогашната канцелария на гара Цепина е възстановена в максимално близък до оригиналния вид и ще можете да влезете в работната обстановка на ръководител-движение от едно време, да си маркирате ретробилетче на компостьор, както се е правело някога, да обърнете истинска железопътна стрелка и да видите още много интересни неща, съпътствали теснолинейката в над 90-годишното ѝ съществуване.

Дом-музеят се намира в приемното здание на някогашната гара Цепина, сега спирка по теснолинейката Септември-Добринище. Гарата се намира в дефилето на Чепинска река, на 8 км от с. Варвара – в посока Велинград, на 116 км от София и на 62 км от Пловдив. До сградата има място за спиране с автомобил.

Работното време е съобразено с разписанието на влаковете, така че музеят може да се посети удобно и с Родопската теснолинейка.

 

Източник: https://tesnolineikata.wixsite.com/home/muzei