Съботен туризъм: Летовище „Свети Константин“ – кристален въздух и красива природа

Летовище „Св. Константин“ се намира на 16км от град Пещера, сред вековните гори на Родопите и е известно със своя мек климат и красива природа. Средната надморска височина на курорта е 1360 метра, което го прави чудесно място за целогодишна почивка.

Създадено през далечната 1898 година и обявено официално за курортно селище през 1901 година лично от цар Фердинанд, то е едно от най-старите и многолюдни места за отдих с над 1000 частни вили. Първият курортист е Йордан Димитров от Варна, който болен от туберкулоза успява да се излекува след няколкомесечно пребиваване на „Св. Константин“. В знак на благодарност той изгражда хотел „Родопи“, като санаториум за гърлоболни, който дарява по-късно на Община Пещера.

Курортното селище предлага чудни излети през лятото – до връх Свети Константин или до Везир тепе, откъдето “морето” на Родопите (Язовир “Батак”) се разстила като на длан.

През зимата пък предоставя добри условия за зимен спорт със ски влекове и писти. С пълно основание може да се твърди, че най-новото българско село е разположено в едно от най-чистите места на планетата.