Съботен туризъм: Костенският водопад – природно чудо, сгушено в полите на Рила

Снимка: www.kostenskivodopad.bgsait.com

Костенският водопад е красива природна забележителност, разположена на река Чавча в Рила планина. Отстои на 3 км южно от село Костенец, на 6 км в същата посока от град Костенец.

Костенският водопад се намира в центъра на курортната зона „Вили Костенец“, разположена в Национален парк „Рила”, който е най-големият национален парк в България и един от най-значимите в Европа, сертифициран от „ПАН ПАРКС” поради съхранената си природа. Освен това, водопадът е една от най-значителните природни туристически атракции в община Костенец.

Височината на пада на водата е около 10 м. Най – голям обем водни количества се изливат през пролетта с топенето на снеговете, през лятото водата намалява, а през зимата при ниски температури целият водопад замръзва. В скалите е била изкопана баня с топла минерална вода със седем извора, която дълго време се е ползвала от местното население, но в последствие е била разрушена при земетресение.

Растенията по скалите около водопада са защитени. Част от обекта са и естествените пещери и скални образувания, които също са защитени от закона. От тук започва живописното Костенско дефиле.

 

Водопадът е обявен за природна забележителност през 1974 г. Той е описан от Иван Вазов през 1917 г. в творбите му “Какво пее планината” и “Костенец – пътни бележки”.

 

Костенският водопад е изходен пункт за основните туристически маршрути в северния дял на Рила планина в посока Белмекен: Вили Костенец – по поречието на река Чавча до хижа Белмекен; Водопада – хижа Гургулица – хижа Белмекен; курорт Вили Костенец – Спортен комплекс “Белмекен”.

Туристическата атракция може да бъде посещавана целогодишно. Водопадът е обозначен, има информационни и указателни табели. До там се достига с автобус, който тръгва от гр. Костенец, а след това по каменна пътека може да бъде достигнат и самия водопад.

Източник: m.mirela.bg