Съботен туризъм: Копривщица – градът, в който оживява историята и духът на българското възраждане

Снимка: Ladyzone.bg

Няма истински българин, който да не е чувал или бил в легендарната Копривщица. Много от нас са вкусвали от атмосферата на този красив български град – някои сме били за кратка разходка, други за по продължителна почивка. Независимо от това в тихото и спокойно градче от Средногорието безспорно ще усетите духът на българското възраждане, който витае и нашепва за славно минало и велики българи.

фото: Daniela Milcheva

Природата около планинското градче е уникална – съчетание от поляни и възвишения до сгушени красиви борови горички. Реката, която минава през града шумоли приятно и създава усещане за уют и безкрайност.фото: Daniela Milcheva

Градът е изграден след края на Второто българско царство, като според Найден Геров бивши търновски боляри са основоположниците му. Те бягали от Велико Търново към Средна гора. Затова е любопитно да се отбележи сходството в болярските и копривщенските имена.

Копривщица, фото: Estislav Ploshtakov

фото: Daniela Milcheva

В периода 1793-1810 г. селцето бива опожаряване два пъти от турците, след което последвало преселение и обезлюдяване. Всички къщи били засегнати, много от тях били напълно негодни за живеене. След втория пожар, селището започва своето  обновление, постигнато благодарение на трудолюбивите, предприемчиви и ученолюбиви жители.

фото: Daniela Milcheva

Макар и малко на брой, те успяват да възродят Копривщица и от скромно селце тя достига 12 хиляди жители в средата на 19 век! Забележителна и неповторима е възрожденската архитектура, която впечатлява с уникални сгради, симетрия, пищно изписани фасади и един истински бунтовнически дух, който се носи от всяка къща.Ослекова къща, фото: Milena Maitri

Построяват се изящни църкви, мостчета, чешми, прави се Читалището. Жителите възнаграждават богато зографи и монаси за да изпишат икони и да учат на български език децата им. Това полага началото на сформирането на каймака на едно будно и възрожденско потомство, сред които са  известните имена на Каблешков, Бенковски, Каравелов, Геров, Дебелянов и много други.Храм Успение Богородично в Копривщица, фото: Daniela Milcheva

Мостът на Първата пушка / Калъчевият мост/, фото: Daniela Milcheva
Мостът е известен с това, че тук на 20 април 1876год. е убит първия турчин, с чиято кръв Тодор Каблешков написва своето „Кърваво писмо“.

В град Копривщица са запазени редица надгробни паметници, скулптори, всички мостове и чешми са автентични и почти идентични с предишният им вид.

Източник: https://opoznaybulgaria.com/