Съботен туризъм: Музеят на открито в Ново село – динозаври, рицари и вятърни мелници

Музей на открито показва света от сътворението до наши дни в пловдивското Ново село. Атракциите  са разположени върху площ от 10 дка.

Всичко започнало от интереса на местните хора към тракийското племе беси, които са живели в древността по тези земи. От там се зародила идеята да направят паметник на тракийския бог Херос, изобразяващ конник. След това започнали да строят праисторическа пещера, която ще бъде обитавана от първобитни хора. В момента с готова матрица се отливат на място фигурите на група хора, сред които ще има мъж, жена и дете, които ще бъдат подредени около имитация на огнище.

На метри от тях се издигат внушителните фигури на 2 динозавъра, дълги по 10 и 5 метра. До тях  „плува“ крокодил, а на клоните на желязното дърво  „са кацнали“ древни птици. Има и обособен кът с неолитно жилище, построено около малко езеро, пълно с архаични животни и риби.

Встрани, около фигурата на бог Херос, „стоят на пост“ няколко тракийски воини. До тях се издига средновековен замък с кули и огромна врата, която  служи за старт и финал на участниците в кушиите. Отгоре  ги „наблюдават“ рицари и войници, облечени в ризници и въоръжени с автентични оръжия. Встрани  се въртят перките на вятърната мелница.