Съботен туризъм: Античната крепост „Перистера“ в Пещера – светилище на древните траки

Античната крепост „Перистера“ в Пещера се превърна в притегателен център за много туристи от цялата страна. Разположена е на хълма „Света Петка” и е датирана към IV век от новата ера. Името „Перистера“ на гръцки означава гълъб, гълъбово място, затова я наричат Крепостта на гълъба.

Проучванията на крепостта започват през 2007 година. Ръководител на екипа археолози е доц. д-р Бони Петрунова – зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН. 

Изцяло са разкрити стените на цитаделата, заемаща три декара, ъгловите кули и кулата порта. Разкрити са и 28 жилищни помещения, в които са намерени много керамика и предмети на бита. Вторият пояс крепостни стени загражда 12 декара. Има и трети, най – външен пояс, с който цялата площ на крепостта надхвърля 20 декара.

Уникалното за крепостта са двете ъглови кули – източната и южната, които са едновременно църкви. Това са единствените намерени в България църкви в крепостни стени. Смята се, че „Перистера” е един от първите центрове за разпространение на християнската религия по тези места.

В центъра на цитаделата има комплекс от мегалити с изсечени скални стъпала. Археолозите смятат, че мястото е било древно тракийско светилище. Според древните легенди мястото на хълма „Света Петка” край Пещера е с голяма енергийна сила и е открито още от бесите. 

През римската епоха – от II до началото на III век, на това място е бил изграден византийски гарнизон, тъй като наблизо е минавал един от главните пътища между Горнотракийската низина и Егейско море.

През 2012 година крепостта „Перистера” е обявена за паметник на културата с национално значение. Тя ще се бори за челно място сред най – известните чудеса на България. През ноември тази година тя ще бъде рекламирана на туристическите борси в Лондон и Лайпциг. 

„Перистера“ ще се популяризира и чрез изпълнението на паралелния проект „Родопска приказка“ с партньорството на съседните на Пещера общини Банак и Ракитово. Включени са и други забележителности в региона – пещерата „Снежанка“, Часовниковата кула и храмът „Свети Димитър“. Атрактивни за туристите са и намиращите се в непосредствена близост курорт „Свети Константин“ над Пещера и язовир „Батак“.