Ст. Мирев и Й. Кожухаров бяха гости на прием по повод Националния празник на Турция

Снимка: Момент от събитието

Генералното консулство на Република Турция в Пловдив бе домакин на официален прием и концерт по повод Националния празник на страната – 95 години от провъзгласяването на Турция за Република.
Честването се състоя в Драматичен театър Пловдив. С изпълнение на турския и на българския държавни химни от Държавния полифоничен хор на Турция с диригент Бурак Онур Ердем започна тържествения концерт по повод 95-та годишнина от провъзгласяването на южната ни съседка за република от гази Мустафа Кемал Ататюрк.
Невероятното изпълнение на чист български език на националния ни химн от турския полифоничен хор от Анкара изправи на крака с дълги аплаузи публиката в пълната зала на театъра.
Генералният консул на Р Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани благодари на стотиците хора, изминали път, за да отбележат заедно големия празник на република Турция.
Скъпи гости, благодаря ви за признателността и изминатия път, за да сте с нас днес, каза той. Тази година традиционният прием за националния ни празник е придружен с тържествен концерт на Държавния полифоничен хор на Турция. Той изпълни по чудесен начин националните химни на двете държави, за което му благодаря, каза г-н Ергани.
Преди 95 г. големият ни лидер Мустафа Кемал Ататюрк и приятелите му по оръжие обявиха нашата република. Основата й бе положена през 1920 г. от голямото Народно събрание. Републиката заедно с демократичния режим си остава най-прогресивната точка в областта на управлението.
Да предадем това ценно наследство на следващите поколения е най-важната задача за нас – от 7 до 77-годишните, каза Генералният консул на Турция в Пловдив.
Почитаеми гости, страната ни измина тежък период след неуспешния опит за преврат, но България и братята българи ни оказаха най-силна подкрепа, за което изказваме искрената си благодарност, добави г-н Ергани.
Днес приятелството, братството между двата ни народа са по-силни от всякога, продължи той. Вчера г-н Бойко Борисов беше на церемонията за откриването на новото летище в Истанбул. Напролет нашият президент посети Варна по време на Българското председателство на Европейския съюз. 5 млрд. долара е двустранният ни стокообмен миналата година. Целта ни е заедно да го увеличим на 10 млрд. евро. Големите проекти в Турция, включително новото летище в Истанбул, пряко благоприятстват и българската икономика, посочи Хюсеин Ергани. Тази година направихме нови турски инвестиции в консулския ни окръг.
Но най-важното е, че турският и българският народи имат роднински връзки, въпреки че приятелството и братството ни са подлагани на много предизвикателства в историята, те винаги са надделявали, каза още Хюсеин Ергани.
Той прочете приветственото слово на президента на Р Турция Реджеп Тайп Ердоган, в което специално се посочва, че макар държавата да е 17 в света по големина на икономиката, се нарежда на първо място по оказана хуманитарна помощ спрямо националния доход.
Още веднъж ви поздравявам с празника на Републиката – нека остане во веки веков. Да живее републиката! – завърши словото си Генералният консул на Турция в Пловдив.

На приема бяха поканени депутати, областни управители, кметове, представители на местната власт, почетни консули, ректори на университети, бизнесмени, творци и приятели на Турция от консулския окръг на генералното консулство.
Сред скъпите гости на тържеството бяха Областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев и Зам. областният управител г-н Йордан Кожухаров. Бяха получени много поздравителни адреси и цветя.