Страхотно представяне на българските моделисти на Световната купа за юноши в Пазарджик

Снимка: Цветелина Арапова - Чавдарова

Шест пъти звуча химна на България, като националният трикольор бе издигнат в група от три знамена общо 5 пъти за гордост на състезатели, треньори и публика след гонките на Световната купа за юноши „Теншок“ в Пазарджик, проведени в 8 групи. Два от златните медали станаха притежание на състезателите от Украйна. Седем медали, три от които златни, два сребърни и два бронзови завоюваха състезателите на „Модел яхт клуб“ – Пазарджик на проведеното първенство за Световната купа „Теншок“ за юноши.

Шампионската купа в клас „ЕКО Мини“ в група U12- деца на възраст до 12 години остава в Пазарджик при Петър Симидчийски от „Модел яхт клуб“, второто място също е за България и състезателя на Русе Никола Емилов, а третото в този клас за Веселин Чавдаров отново от пазарджишкия клуб.

В груповите гонки за юноши в група U-12, шампионската купата отново е за състезателите Петър Симидчийски и Веселин Чавдаров, които победиха сборния отбор „Balkans“ от трима състезатели – двама от Турция и един от Двореца на децата в София с 81 на 74 обиколки, като ги оставиха на второ място с разлика от 7 обиколки.

В клас Ф4-А, копия на действителни радиоуправляеми модели, сребърен медал спечели Красимир Неделев, с второ място в клас Ф5 – ветроходни яхти е и Илия Иванов, а бронзовият медал е за Анастасия Бончева – тримата са също от „Модел яхт клуб“ – Пазарджик.

В клас ЕКО мини U18, пазарджишкият клуб нямаше участници и първото място е за Александър Захариев от Варна.

В груповите гонки в група U-18 купата грабнаха състезателите на Украйна, втори и трети останаха два български отбора. Общо 46 състезатели от 6 държави се включиха в състезанията с радиоуправляеми корабни модели в Пазарджик. Градът ни, който вече е утвърден като световен център на моделните спортове, бе домакин на Световната купа „Теншок“ за юноши.

Младежите от Украйна, Полша, Испания, България, Турция и Китай започнаха надпреварата със сглобяване на моделите в класове M – МИНИ и МОНО /скоростни модели за групови гонки/, Ф4-А /копия на действителни радиоуправляеми модели/ и F5 /радиоуправляеми ветроходни яхти/, а след това направиха и по 4 гонки във всяка група.

„Пазарджишкият „Модел-яхт клуб“ участва в световното юношеско първенство на „Теншок“ с 6 състезатели – четири момчета и две момичета на възраст от 8 до 11 години и спечели 7 медала“, гордее се змс Димитър Ганчев, който освен треньор и ръководител на малчуганите от клуба е и технически директор на състезанието. „Тези младежи за първи път участват на първенство от подобен ранг, за някои от тях това е едва трето състезание, но постигнаха успехи, които отговарят на ранга на клуба, в който членуват и чиито състезатели са – Клуб за шампиони“, не крие радостта си Димитър Ганчев.

Организатори на събитието бяха Световна организация за моделиране на кораби NAVIGA, Българска федерация по корабомоделен спорт и TENSHOK. Събитието се организира с подкрепата на кмета на община Пазарджик Тодор Попов и от негово име на купите и медалите на победителите връчи Ренета Камберова от сдружението „Пазарджик спортува“.

Веднага след награждаването на призьорите от Световното първенство, започнаха гонките на втори и трети кръг от Държавното първенство за радиоуправляеми корабни модели-класовете „М“ и „NS“ – трети кръг и Държавно първенство и Международен турнир по корабомоделен спорт за скоростни модели-класовете А/В –втори кръг.

От днес пък до 4 август, остров „Свобода“ в Пазарджик ще бъде домакин на Световното първенство – класи А/В.