Стоян Таслаков: „Възраждане“ е за запазване на българската памет и история

Велинград също не беше подминат от грозните вандалски посегателства срещу паметници. Тук вандалите посегнаха на гроба на нашата Вела Пеева и го оскверниха със син спрей.   Структурата на Възраждане Велинград, счита това за нагъл вандалски акт, който трябва да бъде порицан и наказан. Затова веднага подадоха сигнал на тел. 112. На мястото пристигнаха полиция и представител на община Велинград. След направен оглед от тяхна страна, възрожденците получихме разрешение и веднага се заехме да почистим паметника на Вела. Разчитаме на органите на МВР да издирят и заловят извършителите на тази вандалска постъпка срещу патрона на нашия Велинград – Вела Пеева.

Снимка: Иван Маринов – Председател на Възраждане Велинград. Бюлетина номер 3, преференция 105.

Именно историята е науката, която се концентрира върху изучаване на миналото с акцент върху човека – неговият светоглед, взимовръзки, отношения и организации от древни времена до наши дни. Историята е тази, която анализира поредици от събития и търси обективните и причинно-следствените връзки, които ги определят. На база исторически сведения се правят поредица от изводи, които да определят конкретно поведение и да дадат знание за бъдещето.

 

Снимки: Активисти на Възраждане почистват паметника на Вела Пеева във Велинград

Основни спомагателни елементи за познание на миналото са историческите паметници. Когато те са добре съхранени информацията за отминалите времена е подробна и обстоятелствена, съдържа повече данни.

Всяка история, която е свързана по един или друг начин с българската памет и минало е ценна и е част от познанието за България, независимо дали е приятна или не, независимо дали ни се харесва или не.

Днес ние бурно се възмущаваме от унищожаването на паметници и памет от близкото минало – да вземем за пример взривяването на гроба на Цар Борис III, унищожаването на паметниците на Михаил Такев в Пещера и София и други, хиляди примери, предизвикващи гняв. В същото време виждаме хора, които ръкопляскат на оскверняване и унищожение на паметни плочи в момента. Просто, защото не им харесва посланието с тях. Историята е такава, каквато е и е наш дълг да я тълкуваме правилно, да я разчитаме добре, да не допускаме грешките, предадени чрез нея и най-вече да я пазим за поколенията. Времената се менят, политическите и икономическите конюнктури също, но народ без памет е просто население.

Ние от ПП „Възраждане“ сме категорично против оскверняването на паметници. Считаме, че българската история трябва да бъде съхранена във вида, в който сме я получили от предците си, за да се познава от поколенията след нас. След като е възможно да съществуват безпрепятствено паметници, пазещи паметта за бомбандировките над София, за американски президенти със спорен принос за България, е наложително да се пазят всички паметници. Не може памет да се съхранява избирателно, освен ако не сме с деменция.

Ние от ПП „Възраждане“ остро осъждаме политизиралият се скандален акт на вандализъм с нападението върху Паметника на Съветската армия и искането за неговото преместване. Този паметник е част от българската история, пряко свързана с общата ни история с Русия. Този паметник е символ на победата над фашизма. И трябва да се пази.

Всяко посегателство върху историческата  памет и паметниците, които я съхраняват се нарича вандализъм, а българите не сме вандали и е време да го докажем.

Ние от ПП „Възраждане“ с делата си доказахме, че отстояваме всяка своя дума с дела. Подкрепете съхраняването на историята за поколенията ни като подкрепите нашите принципи и идеи з бюлетина № 3 в изборите за Народно събрание на 2-ри април 2023г !

Да живее България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.