Стоян Зайков се е самоубил в района на Долна баня

Влязъл в престрелка с издирващите го, след което се е самоубил

Снимка: Стоян Зайков

Издирваният за две убийства Стоян Зайков е бил засечен в района на Долна Баня. При полицейска операция е бил обграден от сили на Специализирания отряд за борба с тероризма, Главните дирекции „Гранична полиция” и „Национална полиция”, Жандармерия и отряда „Кобра” при СДВР. При опит да бъде задържан е открил огън по полицаите. Те са отговорили с предупредителна стрелба, според инструкциите. Чул се е изстрел, с който най-вероятно Зайков е отнел живота си, съобщи на извънреден брифинг вътрешният министър Младен Маринов.

Искам да благодаря на колегите, които 20 дни не се прибираха и бяха в гората денонощно. Доволен съм, че в крайна сметка никой от тях не пострада. Разбирам, че гражданите бяха под страшен стрес, но вече могат да си отдъхнат, заяви министър Младен Маринов. Той уточни, че в операцията по издирването на заподозрения Стоян Зайков са били предприети различни издирвателни действия с технически средства, фотокапани, направен е бил анализ на движението на беглеца.

На тази база са били предприети действия по отвличане на вниманието му. В момента на място се извършва оглед, след което под юрисдикция на прокуратурата и следствието ще се изясняват всички обстоятелства. Трябва да се изчакат и резултатите от множеството назначени експертизи, допълни министър Маринов, като отбеляза, че към този момента няма данни някой да е помагал на Зайков.