Стига сте разпродавали бе хора!!! Този град трябва да продължи да съществува и след вас!

Ако един здравомислещ и разумен човек има два апартамента и живее в единия, не би продал втория и да изхарчи парите, за да си купи нови дрехи, нали? Би си го запазил и би го дал под наем, за да има хем собственост, хем дългосрочни и постоянни приходи

Снимка: Благо Солов

Както са я подкарали, Община Пазарджик е на път да разпродаде цялото си имущество. Всъщност тя не е спирала с постоянните продажби, често със съмнителен ефект или понякога на безценица. Продава се всичко! Не се засрамиха дори да продават части от Театъра, Младежкия дом, дори се опитаха да продадат част от Музея, както и да влязат в съмнителни сделки, за да дадат Пазара на един виден наш съгражданин. На предстоящата общинска сесия този четвъртък, кметът Попов предлага нова порция от 51 общински имоти, които иска да сложи на тезгяха, включително да даде за 25 години на концесия част от Музея. То 25 годишна концесия си е почти като продажба, но тъй като аз и колегите ми от опозицията се противопоставихме при предишното гласуване и не им мина номерът да го продадат, сега търсят заобиколни начини, за да го поднесат на тепсия на този, на когото са го обещали. Винаги съм гласувал против безцелната разпродажба на имоти по следните причини:

1. По този начин Общината се лишава от имущество и чрез него от източници на дългосрочни бъдещи приходи от наеми. Тоест, ще похарчат предизборно получените парички за теменужки и фонтани, а ще лишат от финансиране в по-дълъг период детски градини, ремонти на улици, културни или спортни дейности за деца, социални или други подобни дейности, за които ще са нужни пари. Не че теменужките и фонтаните не са хубаво нещо или не са важни. Важни са. Но един кмет трябва да мисли стратегически за развитието на икономиката на един град и за това хората в него да живеят добре и да получават високи доходи. В момента такова стратегическо мислене липсва, хората обедняват, а младите бягат …, нещо което едва ли някой ще отрече.

2. Когато утре новият кмет започне да работи по привличане на инвестиции и разкриване на нови производства, Общината на практика няма да може да предложи никакви подходящи терени на бъдещите инвеститори, тъй като всичко е разпродадено. Къде тогава да намерим терен, за да се построи завод от бъдеш инвеститор? Или да купуваме земята, която преди това сме продали? А може би на това общинско ръководство не му трябват такива инвестиции, защото големите инвеститори са независими, за разлика от малките предприемачи, които кметът и „приятелите“ му могат да притискат? … Ще стане така, че днес продават евтино общински имоти, а утре ще се наложи да ги купуваме обратно скъпо.

3. Общината продава имотите си на ниски цени. По този начин тя не решава никакъв икономически или значим обществен въпрос и не подобрява тежкото си финансово състояние. 23 000 000 лв. Запомнете тази цифра! 23 милиона лева!!! Това е само публично обявеното задължение, което сегашното ръководство на общината успя да натрупа към различни банки и финансиращи институции, откакто кмет е Тодор Попов. И това не включва лихвите. Ако добавим към тях и скритите задължения към фирми, за които никой не казва в какъв размер са, нищо чудно сумата да се окаже два пъти по-голяма! Г-н Попов, кой ще плаша тези дългове, когато Общината остане без имущество? Кой ще ги плаща, ако икономиката продължава да запада а хората бягат от тук. Или пак ще вдигате данъците, защото ви е най-лесно ? А някога да сте се замисляли кое е в интерес на града и хората, които останаха да живеят в него ? …. Или гледате само собствения си интерес? Спрете се бе, хора!!! Превърнахте този град и селата от Общината в икономическа пустиня. Пазарджик е съществувал 500 години преди вас. Трябва да продължи да съществува и след вас!!!

За финал ще завърша с един простичък пример: Ако един здравомислещ и разумен човек има два апартамента и живее в единия, не би продал втория и да изхарчи парите, за да си купи нови дрехи, нали? Би си го запазил и би го дал под наем, за да има хем собственост, хем дългосрочни и постоянни приходи. Така бих направил и аз. Може би и много хора мислят и биха постъпили по същия начин. В Общината обаче мислят по друг начин….