Стартира Световната седмица на кърменето

„Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно“ . Световна седмица на кърменето от 1 до 7 август

Снимка: Лого на кампанията

За дванайсти път, РЗИ Пазарджик се включва в отбелязването на Световната седмица на кърменето, която тази година ще премине под мотото „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно“.

Инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, съвместно с

г-жа Благовеста Костова – акушерка,  представител на управителния съвет на Алианса на българските акушерки, със съдействието на здравния медиатор Анче Кривонозова и Фондация „Бъдеще – Ракитово“, ще проведат информационна среща с бременни, кърмачки, настоящи и бъдещи майки в град Ракитово.

Събитието ще се проведе в Центъра за работа с деца и родители на фондация „Бъдеще – Ракитово“, на 02.08.2019 г. от 11.00 ч.

Специалистите са подготвили презентации за ползите от кърменето, здравно-информационни материали и малки изненади за участниците.

На 5 август от 14 ч. във фоайето на Акушеро-гинекологично отделение в МБАЛ Пазарджик,

г-жа Костова ще изнесе презентация на тема: „Кърменето стъпка по стъпка“, служители на РЗИ Пазарджик ще предоставят промотивни материали на тема: „Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене“.

През цялата седмица в РЗИ Пазарджик желаещи жени, настоящи и бъдещи майки и кърмачки могат да получат информационни материали за ползите от естественото хранене на бебето, и препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене.

*****

Специалистите от РЗИ Пазарджик припомнят – майчиното мляко е отлична храна за новороденото, която му осигурява нормален растеж и развитие.

Кърмата съдържа над 100 съставки, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Тя е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят за естественото развитие на детския организъм. Съставът й се променя спрямо изискванията и потребностите на бебето. Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, отразява се благоприятно върху физическото и нервнопсихическото развитие на детето.

 

Предимства на естественото хранене:

 

За бебето

Човешкото мляко съдържа ензими, хормони и имуноглобулини, които са незаменими и не могат да се синтезират в адаптираното мляко. То е жива тъкан, която се променя, за да посрещне хранителните нужди на бебето и го защитава от болести. Съдържанието на мазнини в майчиното мляко се мени от месец на месец, от ден на ден и дори от час на час. Млякото,произвеждано за преждевременно родено бебе е по-богато на протеини и калории. В студен климат човешкото мляко съдържа повече мазнини, а в топъл – повече вода. Майчиното мляко защитава бебето от болестотворни микроорганизми. Това е важно за все още незрялата имунна система.

Коластрата е първото мляко, което се отделя след раждането и съдържа растежни фактори, подпомага съзряването на чревната стена, намалява тежестта на някои инфекции и предпазва от алергии. Тя е в неголямо количество и съдържа по-малко мазнини, млечна захар и водоразтворими витамини, но в нея има повече белтъчини, мастноразтворими витамини и някои минерални вещества.

Към края на първата седмица от раждането се образува т. нар. преходно мляко. Колкото по-рано се закърми бебето и колкото по-често се поставя на гърдата, толкова по-рано се отделя зрялото мляко.

За майката

Кърменето подтиска овулацията. Повечето жени нямат цикъл през периода на кърмене.

Кърменето помага на тялото да се приспособи към многото промени, които се случват след раждането. Освобождава се хормона окситоцин, който кара матката да се възвърне към състоянието си отпреди бременността.

Кърменето изгаря допълнителни калории и повечето майки откриват, че отслабват бързо без диета.

Кърменето е по-лесно от храненето с шише. Кърмата е винаги готова, няма бутилки, които да бъдат мити и пренасяни, няма мляко, което да бъде охлаждано и после затопляно. Нощните хранения са по-лесни.

Кърменето на бебето е емоционален акт, съществува уникална близост между майката и сучещото й бебе.

Кърменето осигурява здравни преимущества за майката. Рискът от рак на гърдата, на яйчниците, на шийката на матката и рискът от остеопороза са по-малки за кърмещите жени.