Стартират профилактични акушеро–гинекологични прегледи на уязвими групи от населението в община Септември

Снимка: trafficnews.bg

РЗИ Пазарджик съвместно с ДКЦ „Хигия“ ООД от днес стартират профилактични акушеро-гинекологични прегледи с мобилен кабинет, сред лица от уязвими групи в град Септември. Изпълнението на прегледите се финансира от Министерство на здравеопазването по Национален план за действие за 2022-2023 г. към Националната стратегия на Република България за равенство, приобщаване и участие на ромите за 2021 – 2023 г.

Прегледите ще продължат през седмицата в села от община Септември. Реализират се със съдействието на здравните медиатори към Общината – Сабире Рамадан и Румен Колев, а акушер-гинеколог извършващ прегледите е д-р Димитрова от ДКЦ „Хигия“.

Здравни инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ ще проведат здравни беседи по места, сред жените от ромска общност за ползите от профилактичните прегледи, за превенцията рака на маточната шийка и прилагането на ваксини сред младите момичета срещу папилома вирус.

Здравните специалисти напомнят, че най-добрата профилактика срещу рака на маточната шийка е поставянето на ваксина при момичета преди започването на полов живот между 12 и 13 години, както и редовните прегледи с вземане на цитонамазка.

График на мобилния акушеро-гинекологичен кабинет може да откриете на: https://www.rzipz.net/news.php?extend.1186