Спорът „за” и „против” Брекзит

Филмът „Спирка BREXIT” проследява най-критичните събития преди излизането на Великобритания от Европейския съюз

Снимка: bTV

Тази събота bTV Репортерите ще представи филма „Спирка BREXIT” на репортера Илияна Димитрова и оператора Иво Иванов за последните, най-критични дни преди планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз на 29 март. След поредния вот в британския парламент тази дата не беше отложена и дните за финални договорки са преброени.

В стремежа си да даде на зрителите на bTV всеобхватна и обективна картина на процесите в Европа в навечерието на предстоящите избори, екипът на  bTV Репортерите проследява актуалните събития от „напускащия“ Лондон чрез мнения, коментари и анализи на българи, живеещи и работещи във Великобритания, както и на местни политици, експерти и демонстранти.

Във филма Илияна Димитрова и Иво Иванов разкриват страховете и очакванията на наши сънародници, които живеят в лондонския квартал Уолтъмстоу, наричан „малката България“. Сред тях е Елина Стоянова с нейната книжарница, включена в кампанията на лондонския кмет Садик Хан за гостоприемството на британската столица след Брекзит. Три месеца, след като влиза в новините заради това, страхът от неясното бъдеще помрачава радостта от признанието.

Щетите, които разводът с ЕС може да нанесе на българите с малък и среден бизнес във Великобритания, са видими и в историята на семейство български сладкари, които предлагат уникална торта „Брекзит” на своите клиенти в Лондон.

Екипът на bTV разказва и историите на двама британци, взели крайни решения, за да запазят правото си на свободно придвижване в Европа. Единият планира да живее в България, а другият става германски гражданин, 80 години след като родителите му бягат от нацистка Германия във Великобритания.

За пръв път пред българска телевизия говори една от ключовите фигури в борбата срещу Брекзит в британския парламент – баронеса Уеткрофт, която е член на Камарата на лордовете и е издигната в ранг от кралицата. А спорът „за” и „против” Брекзит се разиграва пред камерите на bTV от надпяващи се демонстранти. Всичко това и още зрителите на bTV Репортерите могат да видят във филма „Спирка BREXIT“ – тази събота, 9 февруари, веднага след централната емисия новини в 19:00 часа.