Спецпрокуратурата повдигна обвинение на директора на „Алабак“ и двама негови подчинени

Заедно със собственик на търговско дружество те са привлечени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел придобиване на финансови облаги от реализиране на незаконно добита дървесина.

Снимка: ГДБОП

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на директора на Държавно горско стопанство „Алабак“ – Велинград, двама негови подчинени и собственик на търговско дружество, занимаващо се с добив и транспортиране на дървен материал. Те са привлечени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел придобиване на финансови облаги от реализиране на незаконно добита дървесина.

Обвинените за участие в групата са задържани на 3 февруари 2020 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала поне от началото на 2019 г., като е прилагала различни методи за неправомерно облагодетелстване. Установено е незаконно добиване на дървесина в трудно достъпни за теренни проверки райони, транспортиране на по-голям обем или на различен вид дървесина от този, описан в превозния билет, повторно използване на превозни билети и др.

Значителни финансови облаги групата придобила, възползвайки се от нормативно предвидената възможност местното население да добива до 10 куб.м дърва за огрев на преференциални цени – по 5 лв. за куб.м за иглолистна дървесина и 12 лв. за куб.м за широколистна. За целта били изготвяни списъци на желаещите, в която участниците в групата включвали и фиктивни получатели. Предвидената за тях дървесина те добивали, доставяли и продавали на клиенти по пазарни цени – 40-50 лв. за кубик иглолистна дървесина и 70-75 лв. за широколистна. В същото време, не всички, подали молби за добив или за покупка по преференциални цени, получавали дърва за огрев. Това ставало единствено с разрешение от директора на Държавното горско стопанство.

На директора е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. През юли 2019 г. той разпоредил на свой подчинен да коригира констативен протокол, съставен при проверка от Изпълнителната агенция по горите.

Като ръководител на групата е привлечен най-дългогодишният служител в горското, на длъжност старши лесничей.

На трима от обвинение, в т.ч. на директора на Държавно горско стопанство „Алабак“ – Велинград, е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Гаранция в пари в размер на 10 000 лева е взета по отношение на четвъртия участник в групата.

Събират се доказателства за съпричастност към дейността на групата и на други лица.