Спектакълът „Албена“ се представя на сцената на пазарджишкия театър

Снимка: Art.bg

Пазарджик. Театралната постановка „Албена“ по текст на Йордан Йовков ще бъде представена на сцената на Драматично-куклен театър „К. Величков“ в Пазарджик на 25 януари. Режисьор на пиесата е Григор Антонов, сценографията и костюмите са Михаела Добрева, а музиката на Христо Намлиев.

Сюжетът на постановката разказва за историята на красивата Албена, която извършва морален грях и търпи санкция от обществото. Йовков пише „Албена“ по истински случай. Докато работи като учител в Добруджа, в едно от селата там става убийство, за което дълго се говори. Случката е следната: мъж се влюбва в жена, която има семейство. Една нощ двамата любовници удушават собственоръчно съпруга. На следващия ден жената казва пред селото, че той е починал от естествена смърт. Близките на мъртвия обаче разкриват злодеянието. Убийците са осъдени на доживотен затвор.

Йордан Йовков, разбира се, внася някои изменения в тази реално случила се трагедия. Неговата Албена не само не е замесена в престъплението, но нито го е искала, нито – очаквала. Нейната вина е само в любовните й отношенията с мелничаря Нягул, които докарват катастрофата в навечерието на Великден. Една от знаковите пиеси в класическата българска драматургия оживява на сцената на пазарджишкия театър в нов и неочакван прочит.

Участват: Стиляна Маркова, Георги Керменски, Марио Гълъбов, Михаил Рядков, Иво Русев, Димитър Терзиев, Иля Пепеланов, Тодор Кайков, Гроздан Даскалов, Тодор Танчев, Людмила Даскалова, Мартина Пенева, Елена Замяркова, Елена Дечева, Антон Демирджиев, Любомир Филипов, Димитър Димитров. Началото на спектакъла е в 11.00 часа на голямата сцена на пазарджишкия театър.

С един билет ще влязат двама души!