След 165 години: В памет на българската княгиня Райна

Революционната вълна обхванала панагюрската общественост, в навечерието на Априлското въстание 1876 г., завладява и младата девойка Райна Попгеоргиева. Едва двадесетгодишна, тя познава добре тежкото положение на своя народ, но не губи вяра и надежда, че това един ден ще се промени.

Райна се ражда на 6/18 януари 1856 г. в Панагюрище. Тя е първородната дъщеря в семейството на свещеник Георги и Нона Футекови.

Развълнувана и решителна, поема върху крехките си плещи голямата отговорност да извеза главното въстаническо знаме на панагюрските въстаници. Ден и нощ, под нежните ѝ пръсти възкръсва върху коприненото кадифе безсмъртният български лъв, стъпил върху османския полумесец и горещите слова „Свобода или смърт”. И само два дни след началото на въстанието, развя българската светиня, вървя по килим от цветя, а белобради старци и невръстни деца видяха в нея свободата и я нарекоха Княгиня. Но нейното величие не се състои само в това, тъй като през целия си живот изпълнява своя патриотичен дълг.

След Освобождението тя ще бъде любимата учителка, уважаваната съпруга и майка на петима синове, чаканата акушерка.

Нейният образ ще остане в народната памет, като символ на патриотизъм, себеотрицание и милосърдие, които тя проявява през целия си живот.

По този повод деца от едноименната детска градина в Панагюрище посетиха родния й дом. Малчуганите от подготвителна група „Цветята на малката Ида” и техните преподаватели Мариана Михова и Екатерина Влайкова поднесоха цветя и се преклониха пред паметта на народната героиня. С интерес и въодушевление разгледаха къщата-музей, в която се ражда и израства Райна Попгеоргиева.

Източник: Исторически музей-Панагюрище