След издирвателна акция: Откриха възрастна жена, изгубила се в гора край Ракитово

Снимка: Булфото

Възрастна жена, загубила се в гората, бе открита в резултат на съвместните усилия на полицаи, пожарникари, горски работници и доброволци. Това е втория пореден случай в рамките на една седмица на издирвани хора, загубили се в планината.

Всичко започнало вчера в късния следобед, когато 76-годишната жена от Ракитово тръгнала в планината за гъби заедно със своя син и техни близки. В района на местността „Блатца“ жената се отделила от групата и поела по пътека навътре в гората с намерение на открие хубави гъби.

Тя обаче се забавила притеснени нейните близки започнали да я търсят, но уви безуспешно. Тогава около 20 ч. подали сигнал на телефон -112 в РУ-Велинград. За не повече от половин час бил сформиран екип от служители на полицейския участък в Ракитово, пожарникари от РСПБЗН-Велинград, лесничеи от ДГС-Ракитово и близки на жената. Те се разделили на няколко групи и започнали да претърсват района.

Ситуацията се усложнила допълнително, защото планинският терен не бил лек, разразила буря, завалял пороен дъжд съпроводен с гръмотевици. Освен това пенсионерката не носила в себе си мобилен телефон, а здравословен проблем не и позволявал да говори и вика силно.

За радост обаче имала в себе си малка свирка, която използвала, за да бъде чута ако тръгнат да я търсят. Така на около два километра навътре в гората, мокра до кости и изплашена тя била открита от горски служител. Той я транспортирал с джип и я предал на близките и.