СЗО предупреди да не се смесват различни ваксини срещу COVID-19

Главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан посъветва вчера хората да не смесват и да не съчетават ваксини срещу COVID-19 от различни производители, наричайки това „опасна тенденция“, тъй като са необходими повече данни за въздействието на подобна практика върху човешкото здраве, предаде Ройтерс.

„Тук имаме една опасна тенденция“ каза на онлайн брифинг Сваминатан.

„В държавите ще настъпи хаотична ситуация, ако гражданите започнат сами да решават кога и кой ще си поставя втора, трета и четвърта доза от ваксината“, допълни експертката.

Сваминатан нарече смесването на ваксини „неизучена материя“, но СЗО уточни, че определени данни все пак са налични, а се очаква повече информация по въпроса.
Стратегическата консултативна група от експерти по ваксините на СЗО каза през юни, че ваксината на Pfizer/BioNTech може да се използва като втора доза след поставянето на първа доза на препарата на AstraZeneca, ако последният не е наличен.

Очакват се резултати от допълнителни клинични изпитвания, проведени от Оксфордския университет, изследващи ефекта от смесването на ваксините на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech, както и на Moderna и Novаvax.

„Очакваме резултатите от изследванията от смесването и съчетаването на различни ваксини, като трябва да бъдат оценени едновременно имуногенността и безопасността“, съобщи СЗО в коментар, изпратен по имейл.

Службите за обществено здраве трябва да взимат съответните решения, базирани на наличните данни, а не на индивидуални предпочитания, допълни СЗО.

Източник: Дарик нюз