„Свободата избери – като Сю недей бъди!“

С това мото стартира тазгодишната кампанията на РЗИ Пазарджик по повод 15 ноември -Международен ден без тютюнопушене.

Снимка: Архив

Здравните инспектори посетиха днес малчуганите от  2а и 2б класове в училище „В. Друмев“ – Пазарджик. По забавен и увлекателен начин с помощника си Мечето Ози, лекторите разказаха историята за разпространението на тютюна, как възниква и какво представлява никотиновата зависимост, какви вредни вещества се  съдържат в тютюневия дим и колко опасни могат да бъдат за здравето на човек.

На децата бе представена приказката „Патилата на Мравчо или колко опасни са цигарите“. В историята, героят Щурчо провокира приятелите Мравчо и Бръмбарко да запалят цигара. Бръмбарко отказва, докато Мравчо се поддава. След края на приказката децата оценяваха постъпките на героите.

Нагледните материали – контейнер, с предварително поставени угарки от цигари, потопени във вода и епруветка с отложени при горене на цигари катрани и смоли, допълнително предизвикаха интереса на учениците.

Дрегерът за пушачи бе изпробван от класните ръководители Александра Близнакова и Ева Щерева. Дрегерът измерва нивото на въглероден монооксид в издишан въздух и съдържанието на карбоксихемоглобин в кръвта. Зелената светлина на апаратчето потвърди, че двете госпожи не пушат, което бе посрещнато с бурното одобрение на учениците.

Всяко дете получи книжка за оцветяване от Здравната инспекция.

Срещата на инспекторите с децата приключи в двора на училището, където непослушната кукла- пушачка Сю пуши цигара. Децата наживо видяха какви вреди постъпват в човешкото тяло при изпушването на една цигара. Накрая служителите на РЗИ Пазарджик отправиха своя призив към учениците с думите: „Свободата избери – като Сю недей бъди!“.

Инициативите на РЗИ Пазарджик по повод 15 ноември ще продължат през следващите седмици.