Р. Спасова: Гордея се с моите ученици

Защото само можещите, знаещите и дръзките имат силата и смелостта да променят света!

Снимка: Архив

Божидар Каменски и Калоян Пунчев от 10 а клас на ПМГ “Константин Величков” – Пазарджик спечелиха престижното трето място на XVIII Национално състезание по природни науки и екология в Търговище, което се проведе от 22 до 24 ноември. Проектът на младежите, озаглавен  “МЕМС и дванадесет вълшебни небесни точки” бе класиран от Национална комисия, включваща учени от БАН и преподаватели от водещи университети в страната с оценка “Отличен 6.00”. Резултатът им е само с две точки разлика от първото място в изключително оспорвана конкуренция между 52 проекта на ученици от 22 области от страната. Божидар и Калоян получиха максимален брой точки на презентацията и защитата на своя проект.

Проектът се опира на факта, че учениците в България са в топ 4 по затлъстяване в Евросъюза и информира как с малки промени в ежедневието си всеки може да подобри своето здраве. За целта десетокласниците създадоха електронен ресурс, който запознава с активността на органите в човешкото тяло във всеки един момент на денонощието. Всеки потребител на приложението може лесно, бързо, достъпно от всяко място да използва информацията от МЕМС, за да укрепва своето здраве. Сайта от който може да се свали приложението е на адрес: www.memc.tk.

Ръководител на проекта е старши учител по биология и здравно образование г-жа Мая Зафирова. Ръководител на групата в Търговище е г – жа Илияна Тотлякова – Каменска, старши учител по математика. В разработването на проекта на десетокласниците съдействат Магдалена Павлова, Оля и Нели Владови от 12 г  клас, които са “ветерани” от престижния национален форум от предишни години.

Когато делата говорят, думите са излишни! Като директор на ПМГ “Константин Величков” –Пазарджик съм горда с успехите на нашите ученици и от сърце им желая да продължат своя път на търсене и откриване на нови хоризонти! Защото само можещите, знаещите и дръзките имат силата и смелостта да променят света!