Руското Министерство на отбраната потвърди, че в Украйна се разработват биологични оръжия

Москва е получила документи от служители на украински биологични лаборатории, потвърждаващи, че компоненти на биологични оръжия се разработват в Украйна, в непосредствена близост до руска територия. Това каза пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

„В хода на специална военна операция бяха разкрити фактите за спешно прочистване от режима на Киев от следи от изпълнявана в Украйна военнобиологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ“, каза той.

Министерството на отбраната на Руската федерация публикува инструкция на Министерството на здравеопазването на Украйна за унищожаване на патогени и актове на унищожаване в биологичните лаборатории на Полтава и Харков.

Според военните след началото на спецоперацията „Пентагонът е имал сериозни опасения“, че светът ще разбере за провеждането на секретни биологични експерименти на територията на Украйна. За да скрие нарушаването от Вашингтон и Киев на първия член от Конвенцията на ООН за забрана на бактериологични (биологични) и токсинни оръжия, украинското министерство на здравеопазването изпрати инструкция до всички биолаборатории за спешно премахване на запасите от опасни патогени, допълват от ведомството.

„Получихме документация от служители на украинските биолаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести на 24 февруари“, каза Конашенков.

В близко бъдеще Министерството на отбраната възнамерява да представи резултатите от анализа на получените документи.

Източник: РИА Новости