Румънските власти предадоха петима участници в престъпна група за телефонни измами

Припомняме, че една от най-големите организирани престъпни групи, занимавала се с телефонни измами, бе неутрализирана в хода на предприети действия на територията на София, Велико Търново и Румъния

Снимка: Архив

Днес на ГКПП-Дунав мост румънските власти осъществиха предаването на петима български граждани на българските власти. Петимата – на възраст от 24 до 36 години, бяха обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система на 18 април т.г. на основание на издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест, за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Те са задържани от румънската полиция същия ден в рамките на проведената под надзора на прокуратурата операция.

Припомняме, че една от най-големите организирани престъпни групи, занимавала се с телефонни измами, бе неутрализирана в хода на предприети действия на територията на София, Велико Търново и Румъния. В нея участваха  служители на ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-В.Търново. Реализацията бе осъществена с помощта на румънските партньорски служби и на Евроджъст, съдействали за бързината на разследването. В рамките на действията бяха задържани пет лица от България – „мулета“, в Румъния – още  шестима от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма  „въртачи“, които постоянно набирали различни телефонни номера на територията на България. Разследването стартира през 2017 г. от Велико Търново. След като мащабите излязоха от територията на ОДМВР,  случаят бе поет от ГДНП, на по-късен етап  се включиха и Специализираната прокуратура и румънските служители. Според  събраните до момента данни, измамите, извършени от задържаната група, са за над  2 милиона лева.