Ромите в Пазарджик отбелязват Банго Васил скромно и при спазване на мерките

Снимка: "Марица"

Ромите в Пазарджик отбелязват Банго Васил или Ромската нова година, която се чества на 14 януари. По повод празника във всяка ромска къща днес ще се постави на трапезата печен петел, най-често със зеле и ориз, червено вино и сладкиши. Сред основните ястия на празничната трапеза са и обредната питка и баницата с късмети.

По традиция членовете на семейството се събират на трапезата, прощават си, като си целуват взаимно ръка. След опрощаването бабата и дядото вземат питката и я счупват на две, за да се види на кого късмета ще е по-голям през тази година и ще храни къщата. След това майка начупва парчета от питката за всички деца.

Първата хапка от питата не се изяжда, а се увива и се поставя под възглавницата. Смята се, че това, което спящият сънува през тази нощ показва какво ще се случи през настъпващата година. Трапезата не се вдига през цялата нощ като знак за берекет през новата година.

Посрещането на Банго Васил, или Ромската Нова година, е съпроводено от празненства на открито с оркестри, песни и танци.