Розово фламинго за пръв път гнезди в България

За първи път в историята на България на територията на страната е забелязано гнездящо розово фламинго, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Вчера техни експерти са установили 80 птици, които вече мътят на гнезда в Атанасовско езеро. Новосформираната колония е от около 600 индивида и вероятно броят на гнездата ще се увеличава следващите дни.

Фламингото е много чувствителна към човешко безпокойство птица. Много е важно в периода на гнездене да няма никакво движение на хора в самото езеро, защото по този начин може да се притеснят птиците и да се компрометира гнезденето, обясняват орнитолозите. Затова предупреждават всички посетители да се съобразяват с режимите на защитена зона Атанасовско езеро и да се движат само по регламентираните за целта маршрути. Разхождането по дигите и валовете е забранено и ще нанесе големи щети на гнездящите птици, посочват от дружеството.

Розово фламинго се забелязва от няколко години в езерата край морето – главно Поморийското и Атанасовското. Колкото и да е радостна тази новина за любителите на птиците, тя е и сигнал, че климатичните промени ни застигат.

Източник: „СЕГА“