РЗИ-Пазарджик се включва с различни инициативи в Световната седмица на кърменето

Снимка: infopleven.com

На първи август за поредна година стартира Световната седмица на кърменето. Глобалната инициатива традиционно се организира от Световния алианс за кърмене (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Членове на мрежата са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други световни и национални организации, подкрепящи кърменето.

Мотото на Световната седмица е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“. Нейна основна цел е да фокусира общественото внимание върху кърменето като естествено човешко право, което трябва да се зачита, защитава,  спазва и насърчава.

През тази година РЗИ Пазарджик ще отбележи Световната седмица на кърменето съвместно с РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик и РБ „Никола Фурнаджиев“.

От началото на миналата седмица с активното участие на читалищните секретари от област Пазарджик, стартира издирването на интересни истории, практики, обичаи и ритуали от миналото на нашия край свързани с кърменето. Идеята на инициативата е да се обедини традиционното и съвременното знание за кърменето, както и достигането на по-широка обществена подкрепа за популяризиране на ползите от него. В тази връзка РЗИ Пазарджик също събира истории на минали и настоящи кърмачки. Всяка жена желаеща да сподели своя опит или история за кърменето може да я изпрати на e-mail: press_rzipz@mail.bg. Най-вълнуващите разкази ще бъдат публикувани на сайта на здравната инспекция.

В Седмицата на кърменето, всеки посетител на Парк Остров „Свобода“ – град Пазарджик, в организираната от РБ „Никола Фурнаджиев“ – Лятна читалня, може да прочете материали за кърменето. РЗИ Предостави на читалнята брошурите „Естественото хранене – добър старт в живота“ и „Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене“ на НЦОЗА.