РЗИ отчита повишен риск от трихинелоза през есенно-зимния сезон

Пазарувайте меса само от утвърдени магазини

Снимка: Архив

С настъпването на есенно-зимния период и ловния сезон за едър дивеч, се увеличава опасността от епидемични взривове на заболявания от трихинелоза, както и спорадични случаи, отчитат от РЗИ.

В област Пазарджик, ловът на глигани – основен източник на трихинелозната инвазия, е особено популярен сред местните ловци.

От началото на настоящата година в страната са регистрирани 44 случаи на заболявания от трихинелоза, произлизащи от 5 епидемични взрива в различни области на Южна и Северна България – Бургас, Смолян, Варна, Пловдив и Русе.

Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели. Източник на инвазия за човек са домашни свине и глигани, но резервоари в природата са плъхове, мишки и много видове месоядни животни. Човек заболява при консумация на недобре термично обработено месо, мляно месо (кайма) и продукти от сурово месо, което не е изследвано трихинелоскопски от ОДБХ.

Често заболяването започва с коремни болки, повръщане и диария, при по-лека зараза те липсват. Температурата се повишава, придружена с главоболие. Отичат клепачите, очите се зачервяват, може да се появят обриви. Характерни са мускулни болки, особено в шията, гръдния кош, ръцете и краката и движенията на тялото се затрудняват. При късна диагноза и неправилно лечение са възможни сериозни усложнения – пневмония, миокардит, енцефалит, които да завършат летално. Често заболяват семейства или групи от хора, консумирали от заразени месни продукти. При съмнение за заболяване от трихинелоза е необходимо изследване на консумираното месо и продукти в паразитологична лаборатория. Заболелите се лекуват в болнични условия.

Строгият ветеринарно-санитарен контрол при добива на месо от домашна свиня и глиган чрез задължително паразитологично изследване, е най-добрата профилактика на трихинелозата. Не се допуска неизследвано месо за консумация и приготвяне на колбаси, дори и с термична обработка.

Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.