РЗИ и БЧК съвместно отбелязаха 1 декември – Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

Tази година в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, денят преминава под мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

РЗИ Пазарджик и Български младежки Червен кръст – Пазарджик се включиха в кампанията раздавайки здравно-информационни материали, презервативи и червени балони днес в централна градска част. Материалите са осигурени с финансови средства по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Р България 2021 – 2025 г.

По-рано днес, инспектори от Здравната инспекция проведоха обучение с ученици от 8 клас от ПГХХТ – Пазарджик. На децата се изнесе презентация на тема: „ХИВ/СПИН какво знаем и какво не знаем“. В разговор учениците споделиха, че рядко говорят с родителите си по теми касаещи здравното и сексуално образование. Инспекторите се надяват, чрез предоставената здравна информация децата да осъзнаят опасностите от рисковото сексуално поведение и да запомнят правилата, които могат да ги предпазят от сексуално предавани инфекции и ХИВ/СПИН.

Актуалните данни предоставени от Министерство на здравеопазването показват, че честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС през 2021 г. е 3.7, за България показателят е 3.4.

За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно за ХИВ. През периода 1986 – 24.11.2023 г. в България са регистрирани общо 4 276 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни.