Решено: Такса рецепта става 15% от цената на лекарствата

Снимка: Clinica.bg

Таксата, която аптеките получават от здравната каса за обработена рецепта, вече ще е 15% от стойността на отпусканите лекарствата, но не повече от 25 лева. Това обяви пред журналисти и.д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров след поредната среща с ръководството на Българския фармацевтичен съюз.

Постигнатата договорка е окончателна, а промените влизат в сила със задна дата – от 1 юли и ще обхващат 11 отчетни периода.

Промяната за пациентите е в това, че те ще могат да взимат предписаните им лекарства в различни аптеки, а не както досега цялата рецепта да бъде изпълнена на едно място. Освен това цялата им терапия ще може да бъде изписана на една рецепта.

„Качените в момента за публично обсъждане промени в Закона за здравното осигуряване, които на практика ликвидират договарянето между касата и фармацевтичния съюз, са абсолютно неадекватни“, коментира обаче шефът на БФС Димитър Маринов.

Той потвърди, че е новият начин на плащане, който е договорен с НЗОК, е по-справедлив. „Ако беше останал старият ред, пациентите лесно щяха да намират евтините продукти и нямаше да имат достъп до скъпите“, обясни Маринов.

Източник: „Труд“