Иван Кабуров, производител: Реколтата от тикви е много добра, изкупната цена е около 0.40лв/кг без ДДС

Около 3 тона от декар са добивите от тикви през този земеделски сезон в Пазарджишко, съобщи Иван Кабуров, земеделски производител от Пазарджик. По думите му, състоянието на реколтата е добро, има и пазар за реализираната продукция.

Цената на тиквите към момента е 0.45 лв без ДДС, а с начислението тя стига до 0.70 лв за килограм за холандските сортове „Матилда” и „Самсон”, които са предпочитани от производителите, тъй като са устойчиви на болести. Тяхната големина е стандартна и калибрирана – от 3 до 5 кг. За българския сорт – „цигулка“ цената е около 0.40лв/кг. Основните изкупватели на продукцията от тикви са големите хранителни вериги, които търсят еднотипни тикви със стандартна големина. Това са кръглите тикви, докато тези от вида „цигулка” се продават предимно на кооперативните пазари и стоковите тържища“, уточни Кабуров.

Той допълни,  тиквата е непретенциозна земеделска култура, която е устойчива при продължителна суша заради мощно развитата си коренова система и способността й да използва влагата от по-долните почвени слоеве. През вегетацията трябва обаче да се води борба срещу листните въшки и брашнестата мана.

Опсност за продукцията обаче е есенната слана и ниските нощни температури, затова тиквите трябва да се оберат навреме и да се съхраняват в помещения.