Регистрирани са опити за телефонни измами в изборния ден

От полицията апелират към гражданите да не се доверяват на обаждания на непознати независимо за какви се представят

Снимка: Архив

По време на изборния ден криминалистите в областта отчитат множество опити за телефонни измами. От сутринта до обяд са получени 4 сигнала за опити да бъдат измамени пенсионери в района на Велинград и Ракитово.

В един от случаите се използва се класическата схема позната на разследващите. Обажда се непознат /обикновено мъж/ на стационарен телефон и се представя за полицай. Той обяснява на пенсионера, че разполага със списък, който уж и телефонните измамници притежавали, а в този списък фигурирал адреса и телефона на възрастния човек отсреща. В хода на разговора мнимият полицай обаче обяснява, че ще предприемат мерки и телефонните измамници ще бъдат заловени. За целта обаче било необходимо да се предостави на полицията каквато парична сума или ценности притежава възрастният човек. Те щели да се използват са „стръв“ на измамниците, а след залавянето на престъпниците ще им бъде възстановена обратно. Ако човекът се усъмни в истинността на казаното от измамниците следват закани и заплахи за живота на жертвата или на членовете на неговото семейство.
При други три от случаите се вкарва в употреба добре познатата схема за пострадал близък или роднина, на когото е необходима животоспасяваща операция в болница. За целта обаче било необходимо да се заплати немалка сума за интервенцията. Следващ обаждания от мним доктор или директор на болница.
От полицията апелират към гражданите да не се доверяват на обаждания на непознати независимо за какви се представят. Да не предоставят пари, ценни предмети и вещи за нуждите на когото и да било. Ако има подобни обаждания, нека се свържат със свои близки, роднини или съседи. Ако това е невъзможно нека се обадят на телефон 112.